Zeearend

Woensdag 24 mei zijn 2 prachtige zeearendjongen geringd. Om de jongen te pakken, moest een boswachter de dieren uit het nest halen, wat al een flinke klim was, om ze daarna voorzichtig naar beneden te brengen. Volgens de mensen die aanwezig waren, onder meer ringster Andrea van den Berg, is alles goed gegaan. Hierdoor is het aantal zeearenden in Nederland uitgebreid met 2 vrouwtjes. 

Zeearenden in Nederland 
In de Oostvaardersplassen is men in 2006 begonnen met een eerste broedpaar zeearenden in Nederland. Momenteel zijn er zo’n 35 broedparen. Dit is ook vastgelegd in een voortgangsrapport, wat vorige week is verschenen.  

Door de Werkgroep Zeearend Nederland wordt alle data in de afgelopen jaren verzameld. Dit gebeurt via jonge zeearenden die een zender dragen. Met de data kan er wat gezegd worden over het terreingebruik, verspreiding en de sterfte van de dieren. Het rapport is te lezen op de site van de Werkgroep. 

Dieren zijn op bezoek 
Volgens de boswachters zijn de 2 jonge zeearenden zo’n 5 weken oud. De ouders van de 2 verblijven in de Oostvaardersplassen, maar hoe lang is nog niet bekend. Het blijkt dat één van de ouders niet geringd is. 

Staatsbosbeheer geeft aan dat het een overweldigend bezoek aan de Oostvaardersplassen  is van de zeearend. Meestal komt dit door het grote voedselaanbod. Een makkelijk te vangen prooi bij laag water, is de karper. Maar ook een gans staat op het menu. 

Territorium verdedigen
Het rapport heeft tevens gemeld dat het volwassen broedpaar geen aanspraak heeft gemaakt op een territorium, waardoor de jonge dieren niet zijn verjaagd. In 2022 is een nest uit een boom gewaaid en was het paar te laat om te zorgen voor nageslacht.

De vraag is of de Oostvaardersplassen haar aantrekkingskracht voor jonge zeearenden gaat verliezen, daar het volwassen paar met jongen wel een territorium gaat verdedigen. Al de nieuwe gegevens zijn waarschijnlijk te lezen in de rapportage van volgend jaar. Voor de boswachters was het in ieder geval genieten van de hoeveelheid en de veelheid aan zeearenden.

(Bronnen: Radio Lelystad, Boswachtersblog, Omroep Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.05.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights