Met het motto ‘Spot de Schildpad!’ wil Nederland Schoon aandacht besteden aan plastic afval in de natuur. Natuurlijk weten we dat plastic niet in de natuur hoort. Maar we houden ons niet aan datgene wat we weten. Zo komt men plastic tegen in bossen, in perkjes, in het water. Plastic is schadelijk voor de bloemen, voor de planten, voor de bomen, voor de dieren en natuurlijk ook voor onszelf.  

Plastic voorkomen en terugdringen 
Om de mens en zijn omgeving te beschermen, ontstaan er steeds meer initiatieven om plastic te voorkomen en terug te dringen. Tevens komen er ook steeds meer initiatieven die aandacht vragen voor de plastic problematiek.  

Een van die initiatieven is het rood-blauwe logo met de dode zeeschildpad. Dit logo geeft aan dat de verpakking plastic bevat. Het logo wordt sinds juli 2021 gebruikt.  Het logo is al op verschillende verpakkingen te zien. 

Logo op verpakkingen 
Het logo met de dode zeeschildpad is te vinden op drinkbekers, tabaksproducten en hygiëneproducten. Bij de laatste valt te denken aan vochtige doekjes en maandverband. Middels het rood-blauwe logo herkent men de verpakkingen die plastic bevatten. 

Op het moment dat men het logo ziet en weet dat de verpakkingen plastic bevat, kan men het afval afvoeren via het PMD. Daarentegen is het veel beter om dit afval te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld om de eigen herbruikbare drinkbeker steeds mee te nemen.   

Plastic is schadelijk voor natuur, dier en mens 
We gebruiken veel plastic en van dat deel komt zo’n 43 procent in de zee terecht. In de zee is het plastic schadelijk voor het zeeleven. Zeeschildpadden stikken in de stukjes plastic en komen vast te zitten in afgedankte visnetten. 

Er ontstaat een ‘plastic soep’. Deze is ook schadelijk voor de mens, daar we het plastic binnenkrijgen via het voedsel dat we vissen uit het water. Gegevens geven aan dat gemiddeld 5 gram plastic elke week genuttigd wordt. Omgerekend zou dit een creditcard aan plastic per week zijn. 

PMD-afval 
PMD staat voor Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drinkpakken. Het PMD-afval wordt normaal gesproken apart ingezameld, omdat het afval na inzameling gerecycled kan worden. 

Een groot deel van het afval bestaat uit plastic, metaal en drinkpakken. Denk er aan op het moment dat er van dit afval is, dat het op de juiste manier weggegooid moet worden. Tevens moeten de verpakkingen leeg zijn. 

Meer weten? Bekijk de video van Milieu Centraal.

(Bronnen: Nederland Schoon, Nieuwsbrief Nederland Schoon, Vuilnisbak info) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights