APELDOORN – Op de site van Restaurant Mediterrance staat nog te lezen dat het restaurant tot eind april gesloten blijft. Echter, nu blijkt dat het Budgetrestaurant helemaal gesloten blijft. Na 20 jaar moet het restaurant sluiten omdat er geen personeel genoeg te vinden is. De eigenaren willen wel graag door, maar het lukt gewoon niet meer. 

Budgetrestaurant
De eigenaren Saffet Canel en Mehmet Çıġ hebben zo’n 20 jaar geleden het restaurant overgenomen. Het restaurant begon eerst met Italiaans eten – en een Italiaanse naam: Donatello’s –  maar na de overname werd de naam veranderd in Mediterrance. Het was altijd druk, wat ook niet anders kon. Het eten was lekker, veel en tegen een mooie prijs. Daarom stond het ook bekend als een budgetrestaurant. 

Men kon er terecht voor familiefeestjes en voor bedrijfsuitjes. Maar ook voor de ‘kleinere etentjes’ in het restaurant aan de Marktstraat 4 in Apeldoorn. Het restaurant was van groot belang voor families.  
Maar nu moeten de eigenaren het restaurant sluiten. En hiervoor zijn wel een aantal redenen te vinden. Het pand is verouderd, waardoor veel ruimtes onderhoud nodig hebben. Tevens is er veel energie nodig om alles te kunnen verwarmen. 

Personeel 
Echter belangrijk is toch te noemen, dat sinds de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus (Corona) het steeds moeilijker werd om genoeg personeel te vinden. Er was nog een tijdje tussen de lockdowns dat het restaurant even geopend was. Maar na de laatste lockdown viel het tegen om weer fatsoenlijk op te starten en dat kwam met name door het personeelstekort. 

Het tekort aan personeel heeft geresulteerd in het feit dat de eigenaar zelf in moesten vallen en soms wel 70 dagen aan het werk waren. Daarnaast zijn er niet genoeg parttime krachten meer te vinden. Natuurlijk kon het restaurant na de pandemie nog wel open voor grotere zaken, zoals feesten en partijen, de zogenoemde groepsreserveringen. Bij deze grotere gelegenheden was vooraf alles of bijna alles voor te bereiden. 
Maar op het moment dat het draaide om de normale vrije inloop, konden de eigenaren de organisatie niet meer rond krijgen. Voor de ‘normale eters’ heeft men gemiddeld zo’n 15 man personeel nodig. 

Aanpassen van het pand 
De eigenaars hebben lang nagedacht wat men kon doen en kwamen toen met het idee van woonruimtes. Zo willen ze op de 2e en 3e etage acht studio’s hebben. Daarnaast blijft hun andere restaurant op de begane grond gewoon open. Dit is Pide & Grill, een restaurant met een complete Turkse kaart. Voor de beide eigenaren is dit nog een klein beetje troost. 
Ondertussen hebben ze de vergunning voor de verbouwing van de 2 etages binnen. Maar het is nog niet duidelijk wanneer het kan beginnen, daar de ondernemer het ook druk heeft. 

(Bronnen: Mediterrance, De Stentor, De Ondernemer)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights