De Lelystadse Boer Rentmeester BV is een zelfstandig functionerende BV. De belangrijkste opdracht van deze BV is de onderhoudswerkzaamheden op en rondom Lelystad Airport. De Rentmeester BV draagt er zorg voor dat Lelystad Airport en Lelystad Airport Businesspark netjes onderhouden wordt. Dit wordt geheel duurzaam gedaan met nieuwe elektrische bosmaaiers. 

Rentmeesters
De Stichting De Lelystadse Boer is een vereniging van zo’n 115 boeren rondom Lelystad Airport. Deze boeren beheren een gebied zo groot als 7.000 voetbalvelden. De Lelystadse Boer is ruim 7 jaar geleden ontstaan om naast eventuele hinder ook de vruchten te plukken van Lelystad Airport. 

De Stichting is de rentmeester van het gebied én daarnaast een goede buur. Dat betekent dus dat de buren ook worden geholpen met onderhoudswerkzaamheden. Zo worden de grasvelden van Lelystad Airport gemaaid en geklepeld. Maar ook als het nodig is, worden sneeuwschuivers ingezet voor Lelystad Airport Businesspark. 

De Lelystadse Boer 
De Stichting is uitgegroeid tot een paraplumerk voor alles wat zich in het buitengebied van Lelystad afspeelt op het agrarisch vlak. Zo helpen de Lelystadse boeren bij het onderhoud van het vliegveld, werken aan duurzaamheid, verzorgen boerderijeducatie en zijn rentmeesters. 

DuraVermeer heeft een overeenkomst met de Lelystadse Boer afgesloten om het groen rondom de startbaan en de luchthaven te onderhouden. Hiervoor is een teelt- en maaiplan opgesteld, is een speciale grassoort ingezaaid en wordt het gras gemaaid. 

Onderhoud Lelystad Airport 
De speciale grassoort en het maaien middels een schema, zodat het gras er netjes uitziet én niet te aantrekkelijk is voor vogels. Daarnaast wordt meegedacht over innovatieve teelt die vogelwerend is en tevens een bijdrage levert aan de circulaire economie. 

De Lelystadse Boer heeft in augustus 2017 een onderhoudscontract met de bouwer van de vlieghaven afgesloten. Er zijn daarna audits geweest, die goed zijn verlopen. De onderhoudswerkzaamheden beperken zich niet alleen tot het contract voor het vliegveld, maar er is meerwerk op Lelystad Airport en directe omgeving.   

(Bronnen: De Lelystadse Boer (+ Instagram))  

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 20.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights