Of er nu wel of geen schooltuin is, alle scholen en schooltuinondersteuners kunnen van 22 tot 26 mei meedoen aan de Week van de Schooltuin. Het motto van deze week is ‘Samen zaaien, samen groeien!’ Voor de provincie Flevoland zullen zo’n 650 basisschoolleerlingen meedoen. Ze zullen in de week leren hoe ze zelf groente en fruit moeten zaaien, verzorgen en oogsten.

De Week van de Schooltuin 
Deze week is een initiatief van de Alliantie Schooltuinen en Jong Leren Eten. Deze partijen willen samen met de leerkrachten en ondersteuners aandacht geven aan het belang van schooltuinieren.

Het is een kwestie om aan scholen, schoolbesturen en gemeenten te laten zien en ervaren hoe schooltuinieren bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind. Tevens aan het leren, het samenwerken en het gezond leren eten. In de schooltuin wordt geleerd met het hart, hoofd en de handen. 

Schooltuin is een hot topic
Aan de tweede editie van de Week van de Schooltuin zullen bijna 50.000 leerlingen van bijna 500 basisscholen in Nederland meedoen. Gezien het aantal van 20.000 leerlingen bij de eerste editie is het een verdubbeling van het aantal. 

De kinderen leren tijdens de Week hoe men moet zaaien en hoe planten groeien. Ze kweken de eigen groenten en leren over gezonde voeding, natuur en biodiversiteit. Het is belangrijk voor de kinderen om te ontdekken hoe essentieel de bodem en de natuur zijn voor het voedsel. 

Jong Leren Eten 
Het programma Jong Leren Eten is in 2017 gestart als een initiatief van het ministerie van LNV. Het wordt uitgevoerd in afstemming met het ministerie van VWS. Het programma bevindt zich op de grens tussen gezondheidseducatie en natuur- en milieueducatie.  

De ambitie van het lesprogramma is om jeugd en jongeren (van 0 tot 18 jaar) voedselvaardig te maken. Dat betekent dus leren over gezonde voeding voor het kind én voor de aarde. Hierdoor kunnen de jongeren zélf gezonde en duurzame voedselkeuzes maken. 

Alliantie Schooltuinen
Deze Alliantie wil zich inzetten om elk kind toegang te geven tot een schooltuin, in de basisschooltijd. Hierbij draait het om meer kennis bij te brengen en betrokkenheid te geven bij de voeding en natuur. 

Dit gebeurt middels zaaien, verzorgen en oogsten. En wel van groente, fruit en bloemen. De Alliantie geeft aan dat de schooltuin dé plaats is waar alle kinderen tot bloei kunnen komen. De Alliantie Schooltuinen is een initiatief van Adviesbureau Beleef & Weet, Vereniging GDO, IVN Natuureducatie, Rob Baan (Koppert Cress) en Simon Groot (East-West Seed).

Record zaadjes zaaien
De Week van de Schooltuin heeft dit jaar het motto ‘Samen zaaien, samen groeien’. In deze week zullen leerlingen, juffen en meesters en schooltuinondersteuners een recordaantal zaadjes zaaien.    

Ook scholen zonder schooltuin kunnen meedoen. Hiervoor zijn eenvoudige, laagdrempelige lessen ontwikkeld. Net als vorig jaar wordt dit jaar de Gouden Wortel uitgereikt aan een gemeente die zich volop inzet voor het schooltuinwerk. 

(Bronnen: Alliantie Schooltuinen, Jong Leren Eten, FlevoPost) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.05.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights