Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.

Vrijdag 19.05.2023 
Al-Mezan: “Nakba-overlevenden in Gaza markeren 75 jaar aanhoudend vluchtelingenschap, kolonialisme en apartheid te midden van Israëls hernieuwde militaire aanval op de Strook”

Op 15 mei rouwen Palestijnen over de hele wereld om 75 jaar al-Nakba (‘catastrofe’ in het Arabisch). De dag markeert de krachtige massale verdrijving van ongeveer 750.000 inheemse Palestijnen uit hun voorouderlijke huizen, landerijen en eigendommen door zionistische troepen en milities om plaats te maken voor de nieuwe bevolking van Joodse kolonisten. Tijdens de Nakba werden ongeveer 531 dorpen volledig verwoest en werden ongeveer 15.000 Palestijnen gedood door zionistische milities, die tussen 1947 en 1949 minstens 70 bloedbaden tegen Palestijnen pleegden.
Tegen de tijd van de Nakba, terwijl tienduizenden nieuwe Joodse kolonisten zich vestigden op de overblijfselen van onteigend Palestijns land, werden honderdduizenden inheemse Palestijnen staatloze vluchtelingen verspreid over de hele wereld. Vandaag zijn er ongeveer meer dan 9 miljoen Palestijnse vluchtelingen (65,5 procent van de Palestijnen wereldwijd), van wie 1,7 miljoen in de Gazastrook wonen. 

Leger ontvoert zes Palestijnen, verwondt tientallen, op de West Bank

Donderdagochtend vielen Israëlische soldaten vele gebieden op de bezette West Bank binnen, bestormden en plunderden vele huizen, ontvoerden ten minste zes Palestijnen en verwondden tientallen Palestijnen in Nablus.
In het bezette Jeruzalem vielen de soldaten het dorp Al-Issawiya binnen en ontvoerden een jonge man, Mohammad Marwan Obeid, uit zijn huis nadat ze zijn huis hadden bestormd en het met geweld had doorzocht.
In het zuidelijke deel van de West Bank in Hebron vielen de soldaten de stad As-Samu’ binnen, ten zuiden van de stad, en ontvoerden een tienerjongen, Oraib Ahmad Al-Hawamda, 16, uit het huis van zijn familie nadat de soldaten het bestormden en plunderden. De soldaten vielen ook het huis binnen en doorzochten het gewelddadig, van Sofian Mohammad Hawamda.

Leger verwondt 87 Palestijnen, Inclusief medici,  in Nablus

Dinsdagnacht verwondden Israëlische soldaten 87 Palestijnen, onder wie een jonge man die in de rug werd geschoten, en verschillende medici in Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
De Palestijnse Rode Halve Maan zei dat de soldaten zes Palestijnen neerschoten, waaronder één die met scherp in de rug werd neergeschoten, en vijf die werden neergeschoten met met rubber beklede stalen kogels.
De PRCS voegde eraan toe dat tachtig Palestijnen leden onder de gevolgen van het inademen van traangas, onder wie een 51-jarige vrouw die met spoed naar een ziekenhuis werd gebracht vanwege de ernstige gevolgen van het inademen van traangas in haar huis.

Israëlische leger ontvoert elf Palestijnen, inclusief broers, op de West Bank

Eerder op woensdag ontvoerden Israëlische soldaten elf Palestijnen uit verschillende delen van de bezette West Bank nadat de soldaten vele huizen hadden bestormd en geplunderd; acht van de ontvoerde Palestijnen, inclusief broers, komen uit Salfit.
In Salfit, op de centrale West Bank, ontvoerden de soldaten acht Palestijnen: Soheib Hasan Balasma, Mohammad Bilal Al-Harsh, Ahmad Bilal Ezreal, Abdul-Karim Ma’zouz At-Taqtaq, Mohammad Younis, naast Karam Nidal Obeid en zijn broers Majd en Yanal.
In Ramallah, op de centrale West Bank, ontvoerden de soldaten de 23-jarige Mohammad Aziz ‘Aabed uit zijn huis in de stad Al-Bireh.

Israëlische leger verbrandt Palestijns land tijdens training

Op dinsdag werden uitgestrekte Palestijnse weilanden en landbouwgronden in brand gestoken toen het Israëlische leger deze en omliggende gronden gebruikte voor militaire training met scherp vuur in de Northern Plains van de Jordaanvallei op de bezette West Bank.
Mo’taz Bisharat, een Palestijnse ambtenaar die de illegale kolonialistische activiteiten van Israël in het gouvernement Tubas in de gaten houdt, zei dat het Israëlische leger de training leidde in de gebieden Jabaris, Khallet Al-Bad en Al-Maleh.
Bisharat voegde eraan toe dat het leger branden veroorzaakte in grote weilanden en landerijen beplant met verschillende gewassen.

Paramilitaire Israëlische kolonisten steken een Palestijnse auto in de buurt van Jeruzalem in brand

Op dinsdagmorgen hebben Israëlische kolonisten een Palestijnse auto in brand gestoken en graffiti aangebracht op een huis in het dorp Beit Iksa, ten noordwesten van bezet Jeruzalem, op de West Bank.
Veel paramilitaire kolonisten infiltreerden bij zonsopgang in het dorp en verbrandden een auto van Ibrahim Elian Zayed die voor zijn eigendom geparkeerd stond.
Zayed zei dat de kolonisten ook racistische graffiti op muren schreven voordat ze het dorp ontvluchtten, net toen de lokale bevolking op weg was naar de moskee voor het ochtendgebed.

Israëlische marineschepen vallen Palestijnse vissersboten aan in Noord-Gaza

Op woensdagochtend  vielen Israëlische marineschepen Palestijnse vissersboten aan nabij de kust van het noordelijke deel van de belegerde Gazastrook.
Mediabronnen zeiden dat de marineschepen de Palestijnse boten achtervolgden en veel scherpe kogels en gasbommen afvuurden.
Ze voegden eraan toe dat de aanval plaatsvond nabij de kust van Beit Lahia, in het noordelijke deel van de Gazastrook.

50 Palestijnen dakloos nadat Israël gebouw in Jeruzalem heeft gesloopt

Op woensdag vielen Israëlische soldaten de wijk Wad Qaddoum in de stad Silwan, ten zuiden van de Al-Aqsa Moskee in de bezette hoofdstad Jeruzalem, binnen en vernietigden een woongebouw waarin 50 Palestijnen woonden.

Het Wadi Hilweh-informatiecentrum in Silwan (Silwanic) zei dat het gebouw, eigendom van Nassar Husseini en zijn familie, werd gesloopt na het omsingelen en isoleren van het hele gebied.
Silwanic voegde eraan toe dat het leger beweert dat het gebouw zonder vergunning is gebouwd; het eerste sloopbevel werd uitgevaardigd in 2018 en de familie vecht het sindsdien aan voor de rechtbank.

Israëlische soldaten slopen een landbouwkamer in de buurt van Nablus

Donderdag vielen Israëlische soldaten het dorp Douma binnen, ten zuiden van Nablus in het noordelijke deel van de bezette West Bank, en vernietigden een landbouwkamer.
Mediabronnen zeiden dat verschillende militaire voertuigen, waaronder een bulldozer, het Al-Marajem-gebied in Douma binnenvielen nadat ze het hadden omsingeld en geïsoleerd.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten een landbouwkamer sloopten op land dat privé bezit was van een Palestijnse boer en zich daarna terugtrokken uit het gebied.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 19.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights