Holland Composites is een bedrijf uit Lelystad, opgericht in 1992, dat zich richt op composiet projecten. Het bedrijf heeft een passie voor techniek en composiet, waardoor grote, technisch geavanceerde composiet constructies worden geproduceerd. Dit kan op verschillende gebieden, zoals de offshore / maritieme sector en energie & bouwindustrie. 

Woningmarkt 
Holland Composites heeft een revolutionaire bouwmethode ontwikkeld voor de woningmarkt. Volgens de gegevens zouden nieuwe huizen bestaan uit kleine en uitwisselbare onderdelen. Mensen zouden hierbij denken aan een soort Legostenen. 

De zogenoemde Legostenen – in de vorm van panelen – kunnen naar eigen inzicht en behoefte opgebouwd worden. Tevens is de aanpassing ook makkelijk, zonder dat een ingrijpende verbouwing nodig is. 

Duurzame bouwmethode 
Door de opzet is het systeem flexibeler en duurzamer dan de bekende bouwmethodes.  Er zou gewerkt worden met een basis van plantresten uit maïs en suikerriet. Dit is recyclebaar. Volgens het bedrijf is het een grote stap voorwaarts. 

Dit is natuurlijk voor het bedrijf zelf, maar zeker ook voor de bouwwereld. Holland Composites heeft de eerste opdracht ondertussen binnen. Er zullen in Limburg 100 zorgwoningen gebouwd gaan worden met de onderdelen van het bedrijf. 

Composiet 
Dit is een materiaal wat bestaat uit meerdere componenten die worden samengevoegd. Hars is een belangrijk bestanddeel (de matrix) van het composiet. Meestal is de hars een kunststof. Door de hars wordt de vorm gevormd en tevens dat het versterkingsmateriaal bij elkaar wordt gehouden. 

In feite is de hars de binder en tevens het onderdeel dat zorgt voor het overbrengen van schuifspanningen en drukkrachten. Het versterkingsmateriaal van Composiet bestaat vaak uit weefsels en / of vezels. Versterkingsmateriaal, hars en vulmiddelen zijn onderdelen van een composiet.  

Duurzaam Bouwmateriaal 
Aangezien composiet een duurzaam bouwmateriaal is, wordt het vaak gebruikt bij het bouwen van composiet bruggen. Dit gebeurt onder meer door Composite Structures. Composiet heeft minder CO2-uitstoot dan traditionele bouwmaterialen. 

Hierbij valt te denken aan beton en staal. Tevens is composiet recyclebaar. Bij de bouw van bruggen wordt naast fossiele grondstoffen ook gebruikgemaakt van biobased grondstoffen. Wat mogelijk zou zijn op het gebied van duurzaamheid en recycling, hangt af van de samenstelling. 

Lego-huizen 
Het systeem van zogenoemde Lego-huizen werd in 2017 reeds in Colombia gebruikt. Het team van de Colombiaanse architect, Oscar Andres Mendez, en zijn team van Conceptos Plásticos zagen de mogelijkheid voor de hoeveelheid plastic afval.  

Conceptos Plásticos recycled plastic en oude banden naar Lego-achtige bouwstenen. Met deze bouwstenen kunnen families het eigen huis bouwen. Het gerecyclede plastic wordt gesmolten en in een mal gegoten, zodat men komt tot de zogenoemde Lego-steentjes. De materialen krijgen toevoegingen om brandwerend te zijn. Tevens is alles van plastic gemaakt, wat bestand zou zijn tegen aardbevingen.  

(Bronnen: BrightVibes, Technisch Werken, Holland Composites, Omroep Flevoland, Composite Structures) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 16.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights