Drie particuliere bouwkavels aan de Orchideelaan in Warande zijn door de gemeente uitgegeven. Tot 9 mei kon men zich inschrijven voor de kavels in Klein Nooten. De 3 kavels zijn eerder uitgegeven als kavels voor Tiny Houses. Echter, de inschrijving voor deze speciale huizen loopt niet zo hard. Besloten is om de 3 kavels uit te geven als ‘gewone’ kavels. Daarnaast blijven 8 kavels bestemd voor Tiny Houses.  

Interesse blijft achter 
Tijdens de commissievergadering op dinsdag 16 mei wist wethouder Grimbergen te melden dat er nog 5 kavels voor Tiny Houses in optie zijn. Een jaar geleden begon de inschrijving voor de 11 kavels van het project. 

Er bleken in eerste instantie 75 geïnteresseerden te zijn voor een kavel, waarvan daadwerkelijk 8 personen een optie op een kavel hadden genomen. Van deze 8 zijn er ondertussen 3 afgehaakt.  

Tiny House 
Dit is een nieuwe woonvorm en heeft een duidelijke filosofie. Een Tiny House is een kleine, volwaardige en vrijstaande woning met een vloeroppervlakte van max 50 vierkante meter. Aangezien het permanent bewoond is, is het niet bedoeld als een recreatiewoning. 

Tiny House Nederland geeft aan dat er 2 soorten Tiny Houses zijn: de verplaatsbare en de niet-verplaatsbare Tiny Houses. Aangezien de verplaatsbare Tiny Houses meestal op wielen zijn gebouwd, staan ze vaak op braakliggend terrein en bedoeld voor tijdelijke bewoning. 

De niet-verplaatsbare Tiny Houses zijn gebouwd op een vaste fundering. Tevens staan ze op een plaats waar ze permanent blijven staan. Voor beide soorten wonen de bewoners er permanent en dus is er een inschrijving in Basis Registratie Personen nodig. 

Aanpassing
Drie maanden geleden heeft het college aangegeven 3 kavels in te zetten voor ‘gewone’ woningen. Daarbij was wel de voorwaarde dat de nok een maximum zou krijgen. Op die manier zou het verschil met de Tiny Houses beperkt blijven. 

In de politiek zijn nu verschillen van mening ontstaan. Zo willen de fracties van D66 en GroenLinks antwoorden of er wel genoeg is gedaan om geïnteresseerden te vinden. En men wil nog wat meer tijd. 

Daar hebben andere fracties, zoals ChristenUnie, VVD en Mooi Lelystad, geen oren naar. Men wil geen vertraging, die is al eerder geweest. Volgens de wethouder blijven er nog kavels over voor Tiny Houses. Voor de 3 kavels voor ‘gewone’ woningen zouden al 5 opties liggen.

(Bronnen: Omroep Flevoland, Radio Lelystad, Tiny House Nederland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 17.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights