ARNHEM – Volgens de provincie Gelderland is het mogelijk dat vanaf volgend jaar zo’n 10 procent minder bussen zullen gaan rijden. Dit komt doordat er een tekort is van miljoenen op het budget van de provincie voor het openbaar vervoer in de komende jaren. 

Politiek en het OV 
Ondanks dat de gesprekken nog gaande zijn voor een nieuwe provinciale coalitie in Gelderland, hoort men nu al de zorgen bij de nieuwe Statenleden. De gesprekken zijn nog pas net begonnen tussen de fracties van CDA, VVD, BBB, SGP en ChristenUnie om te komen tot een nieuw provinciebestuur. 
De ‘toenmalige’ leden van de Provinciale Staten hebben eind vorig jaar het besluit genomen om geen extra provinciaal geld beschikbaar te stellen voor de problematiek in het openbaar vervoer. Maar ondertussen zijn er wel verkiezingen geweest voor de nieuwe Provinciale Staten en wat gaat daar nu uitkomen voor een oplossing? 

Weinig geld voor het OV 
Het is al een tijdje bekend dat de provincie Gelderland weinig geld heeft voor het openbaar vervoer. In een overleg van de Provinciale Staten afgelopen week bleek (wederom) hoe het er voor staat met het openbaar vervoer. 
Op dit moment zou het zo zijn dat ambtenaren aan het berekenen zijn hoe het verder moet en of er scenario’s mogelijk zijn en zo ja, welke scenario’s. Hieruit zal zeker naar voren komen, dat er buslijnen geschrapt gaan worden of waar minder bussen gaan rijden. De passagiers zullen hiervan de dupe gaan worden. Nu al wordt aangegeven dat het pijnlijke keuzes gaan worden.

De provincie had al eerder gemeld dat de bezuinigingen die makkelijk waren door te voeren, reeds zijn genomen. Nu breekt de tijd aan voor de moeilijkere keuzes. Lijnen die amper door de passagiers werden gebruikt, zijn reeds uit de dienstregelingen geschrapt.   
Volgens de berekeningen van de provincie zouden er vanaf 2024 jaarlijks tientallen miljoenen euro’s te kort zijn. Dit zou van toepassing zijn op het huidige park aan treinen, bussen en halte taxi’s. Gemeld werd door de provincie dat door de hoge brandstofkosten en de tegenvallende aantallen passagiers, het alleen maar duurder is om alle bussen en treinen te laten rijden. Een bijkomend probleem is dat de hogere kosten niet door het Rijk worden vergoed.  

Volgens de verwachting is dat de bezuinigingen vooral bij de busdiensten terechtkomen. Dit komt doordat de treinlijnen allemaal rendabel zijn en tevens zijn er harde afspraken gemaakt met ProRail. 
Die harde afspraken lijken (nog) niet gemaakt te zijn met de busvervoerders. De vervoersbedrijven zijn nu aan bod en moeten voor de zomer hun plannen inleveren over de ritten in 2024 en mogelijk verder. Hierbij heeft de provincie Gelderland al het verzoek op tafel gelegd om te komen met een scenario voor 10 procent minder aanbod van busdiensten.  

De provincie heeft ook nagedacht over een ‘oplossing voor de reiziger’ voor de geschrapte busdiensten. Hierbij moet men denken aan een haltetaxi. Dit soort taxi’s rijden vanaf bushaltes naar de grote stations. Echter hierbij moet wel gemeld worden dat er minimaal 2 problemen zijn: 1. men moet vooraf reserveren en een rit is duurder dan met een reguliere buslijn. In bepaalde plaatsen wordt dit fenomeen reeds ingezet in de avonduren en in de weekenden. Hierbij is normaal gesproken dat men ruimschoots van tevoren moet reserveren en dat de mogelijkheid er altijd is, dat zo’n taxi gewoon niet komt opdagen.  Echter dat laatste gebeurt ook bij reguliere buslijnen

(Bronnen: De Gelderlander, AD, De Stentor, Tubantia, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 12.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights