Edelhert in bos (© pixabay)

Aangezien het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen eindelijk op niveau is, is het massaal afschieten niet meer nodig. Volgens een mededeling van Staatsbosbeheer. Ondertussen is de organisatie vijf jaar bezig om de populatie terug te brengen. Afgesproken is dat er 1.100 grote grazers in het natuurgebied aanwezig mogen zijn. 

Grootschalig afschieten van dieren 
Staatsbosbeheer heeft laten weten dat de komende jaren het afschieten op grote schaal van edelherten en heckrunderen niet meer nodig zou zijn. Volgens Staatsbosbeheer zouden de aantallen edelherten en heckrunderen afgelopen winter flink zijn teruggebracht. 

Aangezien dat is gebeurd, kunnen de grote grazers op een normale manier beheerd worden net als in andere natuurgebieden. De opmerking is zeer opvallend te noemen, daar in februari nog een debat in de Provinciale Staten werd gehouden over het afschieten. 

Het draait om de cijfers 
Gemeld werd toen, gezien de te zachte winter van vorig jaar, de cijfers van af te schieten edelherten niet gehaald werd. Door het weer waren de dieren alert en sloegen snel op de vlucht. Het doel was 1.400 dieren af te schieten, echter er werden ‘maar’ 157 dieren afgeschoten. 

Nu zegt Staatsbosbeheer dat het aantal grote grazers op niveau is. Echter er zullen in de toekomst nog best wel dieren afgeschoten worden. Maar dit is meer om de populaties op niveau te houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook op de Veluwe. 

Oostvaardersplassen voor de vogels
De melding van februari gaf tevens aan dat de achterliggende gedachte van het afschot was dat de Oostvaardersplassen een vogelreservaat moet worden. Daar passen de grote grazers slecht bij. Men had daarom het afschieten verlengd tot 1 mei. 

Amper 2 weken na de datum van 1 mei komt Staatsbosbeheer met de melding dat tussen augustus en mei zo’n 1.800 edelherten zijn gedood. Dit houdt in dat er nog maar 500 herten over zijn en dat is het aantal waarvoor plaats is in de Oostvaardersplassen. 

Provincie blij met resultaat 
Tevens is het aantal Heckrunderen teruggebracht tot 300 dieren en dat is ook het aantal voor de Konikpaarden. Bij de Konikpaarden is dit met name gebeurd door het verhuizen van de dieren of door slacht. Er zijn 100 Heckrunderen afgemaakt.

Edelherten daarentegen zouden niet verplaatst kunnen worden. Volgens gedeputeerde Rijsberman is het bereiken van het ‘geplande’ aantal grote grazers een belangrijk moment. Hier is jaren aan gewerkt, zowel door de provincie (beleidsverantwoordelijkheid) als door Staatsbosbeheer (uitvoering).  

(Bronnen: De Stentor, AD, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights