WIJK BIJ DUURSTEDE – In de wijk De Engk in Wijk bij Duurstede hebben buurtbewoners op zaterdag 22 april en op zaterdag 29 april portiektuintjes aangelegd. Het initiatief kwam van woningcorporatie Wooin en wordt financieel ondersteund door de gemeente. De buurtbewoners hebben de tuintjes aangelegd samen met de sociale onderneming Natuurlijk heel leuk.  

Natuurlijk heel leuk 
Het sociale natuurbedrijf Natuurlijk heel leuk is als Vennootschap onder Firma (VOF) op 1 januari 2018 opgericht door Barry Blommestein, Petra Ekhardt en Nancy Rietveld. De missie van het bedrijf is om de mensen weer in contact te brengen met de natuur in de directe omgeving. Men wil bijdragen aan het welbevinden van mensen en de samenleving, door mensen weer in verbinding te brengen met de natuur om de mensen heen. Hierbij horen de principes van de permacultuur, onder meer de zorg voor de aarde, zorg voor elkaar en samen delen. 
Natuurlijk heel leuk organiseert hiervoor natuuractiviteiten voor jong en oud. Hierbij hoort het ontwerpen van natuurlijke, groene ruimtes en deze in te richten bij bedrijven, instellingen en particulieren. Tevens door producten te verkopen die gemaakt zijn met grondstoffen uit eigen tuin of uit de natuur.   

Het sociaal natuurbedrijf is vorig jaar al gestart met een buurtmoestuin in de wijk. Het is een kwestie van gewoon beginnen en dan komt het enthousiasme van zelf. De tuinen zijn beplant met een combinatie van vroege bloeiers en laatbloeiers. De bewoners hebben meegedacht over de kleur en de soort in hun tuin. 
De opzet is dat elke tuin wordt onderhouden door minimaal één bewoner van de portiek. 

Het enthousiasme komt vanzelf, als de bewoners zien wat er staat in de tuin, ook als men vooraf dacht dat men geen groene vingers had. Voor bewoner Maaike Heybroek was het ook onbekend over haar groene vingers. Ze kwam in contact met Natuurlijk heel Leuk via de buurtmoestuin in De Engk. Nu is ze zelfbeheerder van de tuin aan de Agricolastraat. 
Het natuurbedrijf was op zoek naar bewoners die de tuintjes wilden bijhouden. Maaike heeft 24 tegels gewipt en een houten hekje geplaatst voor klimplanten. Dit is ook door Natuurlijk heel leuk en de bewoners bij de portiektuinen aan de Dirk Fockstraat gedaan. 

De aanleg van de portiektuintjes is een initiatief van woningcorporatie Woonin, als cadeautje aan de bewoners na het afronden van de renovatie van de portieken. De woningcorporatie en de gemeente Wijk bij Duurstede hebben de kosten samen gedeeld. Op het moment dat tegels worden verwijderd en vervangen door groen, zal dit bijdragen aan een klimaatbestendige gemeente. Zo kan het water beter weglopen en zorgt groen voor verkoeling op het moment dat het warm of heet is. 

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft op haar site een artikel geplaatst over het verwijderen van tegels en de tuin of gevel te vergroenen. De verwijderde tegels kunnen door de inwoners aangemeld worden bij het NK Tegelwippen. De gemeente doet hier aan mee. De gemeenten gaan met elkaar de strijd aan tot 31 oktober.

(Bronnen: Natuur heel leuk, Gemeente Wijk bij Duurstede, Wijks Nieuws)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights