Flevoland werkt graag samen met bedrijven die maatschappelijke betrokkenheid combineren met circulair ondernemen. Greendish is zo’n bedrijf. Yvonne Mars en haar team van experts staan ons bij om voedselverspilling in de zorg te verminderen. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

30% minder voedselverspilling
Koken kost tijd, energie en geld. En natuurlijk is het niet fijn om overgebleven voedsel weg te gooien. Ook woonzorginstellingen willen graag minder voedsel verspillen. Uit metingen blijkt dat woonzorgcentra gemiddeld 100 gram voedsel per persoon per dag weggooien. ‘Stel dat je 150 bewoners hebt, dan kan dat dus oplopen naar 15 kilogram per dag’, vertelt Yvonne Mars, programmaleider van Greendish.

Coloriet en Woonzorg Flevoland doen daarom mee aan een programma van provincie Flevoland en gemeente Lelystad om de verspilling tegen te gaan. Greendish begeleidt ons daarbij. ‘We begonnen met een nulmeting, hoe groot is de verspilling eigenlijk? Door een week lang dagelijks te wegen hoeveel eten er werd weggegooid konden we een goede inschatting maken.

We wogen drie soorten afval apart: wat er overblijft in de koelkast, (snij)afval uit de keuken en de hoeveelheid eten die op de borden achterblijft. Samen met de koks onderzochten we hoe we op een praktische, goed uitvoerbare manier nog meer verspilling tegen kunnen gaan. Bijvoorbeeld door bewoners te laten kiezen voor een kleinere portie. We zagen ook dat rauwkost vaak overbleef.

Maak daar minder van, bijsnijden kan altijd. Een mooi circulair voorbeeld: snij-afval van gesneden wortel, aardappel en ui of overgebleven groenten. Daar kun je soep van maken! Na 6 weken deden we opnieuw een meting: gemiddeld verspillen de woonzorgcentra nu 30% minder voedsel’.

Meer plantaardig voedsel, eiwitrijk en lekker
Hoe nu verder? ‘Het doel is een duurzaam voedselsysteem. Uiteindelijk hoort daar ook het eten meer plantaardig voedsel bij, dat noemen we de ‘eiwittransitie,’ zegt Yvonne. ‘Dan kun je denken aan vleesvervangers, of een gekookt ei in plaats van kip.’ Vegetarisch eten is nog niet erg populair onder bewoners van Woonzorgcentra. ‘Geen zorgen, de gehaktbal blijft. Maar op den duur wordt het normaler dat je kiest tussen vlees en vegetarisch. Menu A met hachee en menu B met een vegaburger, bijvoorbeeld.’

Ruimte voor toekomstgericht ondernemen
Platform Circulair Flevoland is hét netwerk waar ondernemers, experts, studenten en overheden samenwerken aan de circulaire economie. We delen kennis, inspireren elkaar, starten nieuwe samenwerkingen en investeren in vernieuwende business cases.

Voorbeelden hiervan zijn: het hoogwaardig inzetten van reststromen uit de landbouw, hergebruik in de maakindustrie, biobased bouwen en een duurzaam voedselsysteem. Samen met ketenpartners proberen wij reststromen te voorkomen of maken we reststromen geschikt voor hoogwaardig hergebruik. In Flevoland, in Nederland en daarbuiten!

Deze circulaire helden uit Flevoland vertellen hun circulaire verhaal. Laat je inspireren! Meer weten? Kijk op de website van circulair Flevoland .

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights