Huisarts (© pixabay)

REUSEL – DE MIERDEN – Co-Med is een commerciële keten van huisartsenpraktijken. Het bedrijf neemt in het hele land praktijken over van stoppende huisartsen. Zo heeft Co-Med praktijken in Amsterdam, Breda (2 vestigingen), Den Haag (2 vestigingen), Eindhoven, Enschede (2 vestigingen), Helmond, Hollands Kroon (2 vestigingen), Oirschot, Tilburg, Zwolle en dus Reusel. 

Reusel gestopt 
Op de site van Co-Med Reusel heeft de organisatie een brief geplaatst waarin wordt aangegeven dat het niet gelukt is om de bezetting van artsen in de praktijk Reusel op orde te krijgen. Volgens de brief is een van de vaste hulpverleners niet meer werkzaam bij de praktijk en tevens zou er geen samenwerking zijn met de huisartsen in de omgeving. 
Gezien het feit dat Co-Med niet de juiste bezetting kon vinden, kon de organisatie niets anders besluiten dan te stoppen met deze praktijk. 

Co-Med heeft de praktijk overgenomen van huisarts Rodrigues de Miranda en is sinds 1 januari 2021 bezig in Reusel. 
Co-Med is een huisartsenorganisatie die zorgt voor de noodzakelijke vernieuwing in de gezondheidszorg. Het pakket bestaat uit 3 mogelijkheden: Basic, Ontzorgt en 100% Praktijk. 
Bij het Basicpakket neemt Co-Med deel aan een praktijk waarbij management wordt gegeven. In het tweede pakket (Ontzorgt) wordt deelname aangeboden en wordt het niet-medische beheer overgenomen. Tenslotte is er de Co-Med 100% Praktijk formule waarbij de praktijk wordt overgenomen.   

Huisarts in Reusel
Ondanks het feit dat de huisartsen in Reusel – De Mierden geen nieuwe patiënten zouden kunnen aannemen, is toch besloten, omdat de Co-Med praktijk gesloten is, patiënten aan te nemen.  
Zo is er praktijk Sanders / Hendriks in Reusel die een bestand heeft van 4.800 patiënten, maar zal toch zeker 600 nieuwe patiënten overnemen. Het is een kwestie van hard werken voor de praktijkassistentes om alles geregeld te krijgen. 
Praktijk Lage Mierde heeft op dit moment zo’n 5.000 patiënten, maar zal er 200 van Co-Med overnemen. Ook als de huisartsen nee zeggen, blijven de patiënten komen. 

Volgens Co-Med zouden er geen dreigingen zijn van sluiting van andere vestigingen. In alle vestigingen is een vaste bezetting met vast verbonden huisartsen. Alleen de bezetting van Reusel kreeg men niet voor elkaar. Niet duidelijk is welke artsen in welke praktijken werken. 
Daarentegen werkt Co-Med niet met vaste praktijkhoudende huisartsen, maar met waarnemers, die vaak de zorg digitaal leveren. In Breda zijn klachten gehoord – volgens de regionale media – dat de huisarts die dienst had, niet was te bereiken. 
Tevens lijkt het erop dat de Inspectie een onderzoek heeft ingesteld naar Co-Med en andere ‘digitale’ ketens van huisartsen. 

(Bronnen: Co-Med, AD, ED)  

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 04.05.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights