ALMERE – Eind april kreeg het Platform Behoud De Trekvogel te horen dat het oudste gebouw van Almere en van Zuidelijk Flevoland niet de status van Rijksmonument krijgt. Daar nu blijkt heeft de gemeente Almere ook laten weten dat het gebouw geen gemeentelijke monumentenstatus zal krijgen. 

Gebouw De Trekvogel 
Het gebouw De Trekvogel is het oudste gebouw van Zuidelijk Flevoland. Het stamt uit de jaren 60 en heeft nog dienst gedaan als dienstpension en als kantine voor de arbeiders die hebben gewerkt aan de nieuwe polder. 
De Stichting Flevo-landschap heeft het gebouw in de jaren 90 in bezit gekregen. In die tijd werd het gebouw gebruikt als bezoekerscentrum voor de natuur. Aangezien het pand verouderd is, wil de huidige eigenaar het gebouw vervangen door een geheel nieuw gebouw.  

Dit houdt in dat Het Flevo-landschap het gebouw wil laten slopen. Dit wordt nog versterkt daar de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed het gebouw niet de status van Rijksmonument wil geven. Tevens dat de gemeente Almere er geen status van gemeentelijk monument aan De Trekvogel wil geven.

Het Platform Behoud De Trekvogel had van de Rijksdienst een brief ontvangen waarin werd gemeld dat op basis van een vooronderzoek naar het gebouw er geen reden is om een procedure te starten om er een Rijksmonument van te maken. De Rijksdienst gaf aan dat De Trekvogel niet ‘monumentwaardig’ zou zijn omdat het geen architectuur is.  
Volgens de Rijksdienst zouden er in Nederland al zo’n 63.000 Rijksmonumenten zijn, maar dat alleen in zeer uitzonderlijke gevallen nog een monument erbij zou komen. Natuurlijk heeft De Trekvogel historische waarde, maar is niet uitzonderlijk genoeg om er een Rijksmonument van te maken.  

Ook de aanvraag om er een gemeentelijk monument van te maken, is door de gemeente Almere afgewezen. Echter, het is niet helemaal duidelijk waarom dit is gebeurd. Bij een eerdere aanvraag had de gemeente Almere ook al een aanvraag tot gemeentelijk monument afgewezen.
Het Platform Behoud De Trekvogel heeft op verschillende manieren getracht de sloop tegen te houden, ook nu weer ondanks de sloopwerkzaamheden al zijn begonnen. Het Platform zal nog wel proberen een zienswijze in te dienen tegen het besluit. 

De Trekvogel is van 1964. Niet alleen Platform Behoud De Trekvogel heeft getracht het pand te behouden, maar ook Heemschut. Daarnaast heeft Stadsherstel Amsterdam een brief gestuurd naar Het Flevo-landschap om het gebouw te behouden. Stadsherstel Amsterdam is een organisatie die probeert monumenten te redden in de regio Amsterdam. Flevo-landschap had hier geen oren naar en wil haar plan doorzetten voor een nieuw bezoekerscentrum. 
De gemeente Almere zal later nog haar beweegredenen naar buiten brengen. 

(Bronnen: Omroep Flevoland, Almere Deze Week, De Trekvogel) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 03.05.2023 

Ook te lezen op ONS Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights