OPINIE – Met een artikel op de site van Samidoun met de titel ’Sheikh Khader Adnan, de Martelaar van de Vrijheid’ begon vandaag de dag. Een artikel in het Engels, in het Arabisch, in het Spaans en in het Frans. De berichten bleven maar komen. En de Nederlandse media? Een klein berichtje op de site van de  NOS en NRC. 

De media over een groot man 
Als eerbetoon aan een groot man en een groot leider – groter dan de marionet van Tel Aviv – worden hier wat artikelen vertaald en aangehaald vanuit wat er voor handen is.  

Al Jazeera gaf in haar artikel ‘Palestinian hunger striker Khader Adnan dies in Israeli prison’ aan dat de Palestijnse gevangene Khader Adnan na bijna drie maanden hongerstaking in een Israëlische gevangenis is overleden. Volgens het artikel zou de Israëlische gevangenisdienst hebben gemeld dat Khader Adnan medische tests en medische behandeling had geweigerd en dat de Palestijnse leider dinsdagochtend vroeg bewusteloos in zijn cel is gevonden.  

Samidoun meldde het nieuws via Instagram. Volgens het bericht werd Khader Adnan in de vroege ochtenduren gemarteld, terwijl hij zijn vrijheid opeiste, na 86 dagen hongerstaking. Sheikh Khader Adnan was leider van de Palestijnse Jihad-beweging en tevens het meest prominente symbool van de beweging van Palestijnse gevangenen en het verzet. 
Hij was getrouwd met Randa Musa en vader van 9 kinderen. Hij heeft vier keer een hongerstaking uitgevoerd om bevrijd te kunnen worden uit de illegaliteit van de administratieve detentie, die door de bezetters frequent wordt toegepast.  

De laatste hongerstaking begon op 5 februari 2023 en ondanks enorme druk om het niet te doen, bleef hij toch volhouden. De bezetter heeft Khader Adnan steeds meer en vaker beschuldigd van lidmaatschap van de Islamitische Jihad en het houden van politieke toespraken.  
Samidoun gaat verder met de melding dat het martelaarschap van Sheikh Khader Adnan, als symbool van waardigheid, vrijheid en standvastigheid, een moord was door de bezetter en uitgevoerd met voorbedachten rade. Gedurende zijn hongerstaking werd steeds duidelijker dat de bezetter Khader Adnan uit de weg wilde ruimen.

The Guardian kwam met haar artikel ‘Palestinian Khader Adnan dies in Israel jail after 87-day hunger strike’. Ook hier werd gemeld dat Khader Adnan, uit de buurt van de bezette stad Jenin op de West Bank, in de vroege uren van dinsdag ‘bewusteloos was gevonden’ na een hongerstaking van 87 dagen. HIj werd overgebracht van de zwaarbewaakte detentie faciliteit in de bezettersstad Ramle naar een plaatselijk ziekenhuis, waar hij dood werd verklaard. 
Sheikh Adnan raakte als student betrokken bij de politieke vleugel van de Islamitische Jihad en is sinds 2004 12 keer opgepakt en achter tralies gezet door de bezetter. Hij heeft ongeveer 8 jaar in de gevangenis doorgebracht en heeft 5 hongerstakingen doorgemaakt sinds 2004. 

In 2015 ging Khader Adnan voor 55 dagen in hongerstaking als protest tegen de arrestatie onder ‘administratieve detentie’. Administratieve detentie betekent dat een ‘verdachte’ zonder aanklacht of proces wordt vastgehouden. Meestal gebeurt dit op basis van geheim bewijs voor een hernieuwbare periode van 6 maanden en meestal wordt aangegeven dat de persoon een bedreiging vormt voor de veiligheid. 
Hij werd op 5 februari jl opnieuw gearresteerd, nadat hij was aangeklaagd wegens opruiing en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Daarna begon Khader Adnan weer met een hongerstaking.   

Le Monde had haar artikel genoemd ‘Palestinian prisoner Khader Adnan dies in Israeli custody after hunger strike’. In het artikel wordt verwezen naar de woorden van de woordvoerder van de Islamitische Jihad, Dawood Shahab, die de dood van Sheikh Adnan “ … een volwaardige misdaad … “ noemde “ … waarvoor de Israëlische bezetting de volledige en directe verantwoordelijkheid draagt … “ 

In de loop der jaren is Khader Adnan herhaaldelijk door de bezettende macht gearresteerd en werd hij een symbool van standvastigheid tegenover de bezetting toen hij zo’n 10 jaar geleden begon met langdurige hongerstakingen. Het artikel spreekt over 6 hongerstakingen, waaronder een van 66 dagen in 2012, een van 56 dagen in 2015 en een van 58 dagen in 2018. 

De site van IMEMC News bracht het artikel ‘Palestinian Detainee Khader Adnan Dies on Day 87 of Hunger Strike’. De Palestijnse politieke gevangene Khader Adnan is de eerste Palestijn die stierf tijdens een hongerstaking uit protest tegen de bezetting en de illegale detentie van duizenden Palestijnse burgers. Hij kwam uit de stad Arraba en werd geboren op 24 maart 1978. 
Hoewel de bezettende autoriteiten Sheikh Adnan als een ‘veiligheidsbedreiging’ beschouwden, zijn er nooit officiële klachten tegen hem ingediend en werd hij herhaaldelijk zonder klacht opgepakt en vastgehouden.
Volgens Palestijnse politieke leiders was Khader Adnan het doelwit vanwege zijn uitgesproken en standvastig verzet tegen de bezetting van Palestijns land. Dit is een militaire bezetting die volgens het internationaal recht als illegaal wordt beschouwd en die door meerdere resoluties van de Verenigde Naties is veroordeeld.  

Wat zouden de heren Rutte en Hoekstra nu met elkaar bespreken over het in te nemen standpunt? Gewoon over laten waaien of een kort nietszeggend briefje sturen? 

Zeker als daar het volgende nog aan toe wordt gevoegd. Op dit moment zijn er ruim 4.900 politieke gevangenen die opgesloten zitten in de gevangenissen van de bezetters; zijn er 1.016 gevangenen in administratieve detentie, die worden vastgehouden zonder aanklacht of proces; 160 kinderen die gevangen zitten; 30 vrouwelijke gevangenen en 554 gevangenen die levenslang hebben gekregen. 

(Bronnen: Al Jazeera, Samidoun Network, The Guardian, Le Monde, IMEMC News, NRC, NOS) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.05.2023  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights