OPINIE – Afgelopen week werden weer een aantal berichten verspreid, zowel via social media als via de ‘andere’ media (die overigens ook allemaal een social media kanaal hebben). Zo sprak De Groene Amsterdammer over ‘75 jaar Israël is ook relevant voor Nederland’ in een artikel achter de betaalwand. Dus wat het woord ‘relevant’ hier wil zeggen, is niet duidelijk. 

75 jaar bezet 
Daarnaast wordt via Twitter het NOS artikel ‘Israëliërs en Palestijnen herdenken samen op omstreden bijeenkomst’ steeds maar doorgestuurd. En ondertussen is DENK bezig met informatie rond te sturen middels Twitter. Tunahan Kuzu heeft tijdens het debat in de Tweede Kamer gemeld dat ‘voor de Tweede Kamer dierenrechten boven de rechten van Palestijnen’ staan. In een andere tweet geeft het lid van DENK aan dat Palestina al 75 jaar bezet wordt door de zionistische apartheidsstaat Israël.  

Terecht dat DENK, als zowat de enige partij in de Nederlandse politiek die kant van de onderdrukte Palestijnen heeft gekozen, de vinger op de zere plek heeft gelegd. Het gaat niet om de viering van een staat die zogenoemd al 75 jaar bestaat, het gaat hier om een staat die al 75 jaar Palestina bezet en dagelijks bezig is met zaken die passen in het onderzoek van het ICC. Maar wat er gebeurt, niets, nada, noppes. 

Bericht aan ministerie van Buitenlandse Zaken
Laatst maar weer eens bezig geweest met te vragen wat het standpunt was van Buitenlandse Zaken over de bezetting van Palestina en wat de minister van plan was te gaan doen in het kader van sancties. Tenslotte wordt op andere gebieden met sancties gestrooid en krijgt het bezette land wapens van Nederland die we zelf nog niet hebben, maar aanschaffen om weg te kunnen geven. 

Na verloop van tijd  krijg je dan eindelijk bericht van een directeur van Buitenlandse Zaken en van een contactpersoon binnen het Midden Oosten Vredesproces. Ja, dat bestaat ook in Nederland. En met het antwoord kan men alle kanten uit, behalve de goede. 
Zo wordt aangegeven dat het kabinet met zorg kijkt naar de huidige spanningen en het toenemend gebruik zoals ik had aangedragen. Het kabinet is van mening dat in het belang van beide partijen verdere escalatie moet worden voorkomen. Daarnaast roept het kabinet op tot de-escalatie en geeft aan tegen unilaterale stappen te zijn die de ‘situatie verder onder druk zetten’. 
En dan komt het. Nederland heeft een beleid om bilaterale relaties te hebben met zowel Israël als de Palestijnse Autoriteit. Nederland zal vragen om opheldering wanneer iemand zich schuldig maakt aan schendingen van mensenrechten en / of internationaal recht. Tevens zullen de mogelijke daders ter verantwoording worden geroepen.

Nu weet ik niet of u al iets heeft vernomen en misschien heb ik een winterslaap gehouden, maar de laatste 75 jaren is nog niet één persoon van de bezettende macht ter verantwoording geroepen of voorgeleid bij het ICC. De term ‘schuldig maken aan schendingen van mensenrechten en / of internationaal recht’ is voor vak K waarschijnlijk een zeer rekbaar begrip. Er is niets gedaan aan de moorden op Palestijnen, niets gedaan om de moord op Shireen Abu Akleh te onderzoeken en de mogelijke dader ter verantwoording te roepen. Er is niets gedaan aan het onderzoek op de moord op Hatem As’ad Abu Najma door een paramilitaire kolonist, of de moord door het bezettingsleger op Suleiman Ayesh Hussin Oweid, of de moord op Mohammad Khaled al-Osaibi door de bezettingspolitie, of de moord op Saud Abdullah Saud (al-Titi) and Mohammad Ghazi Abu Thera’ door het bezettingsleger. En dit zijn nog maar de namen van enkele Palestijnen die vermoord zijn. 

Het zijn loze woorden van het ministerie, nietszeggend en zeker geen acties uitdragend. Maar het antwoord van het ministerie gaat nog verder, want er wordt ook aangegeven dat de boodschap om opheldering te vragen en bezetters die Palestijnen vermoorden, ter verantwoording te roepen, zou ook uitgedragen worden door de EU. Er wordt zelfs verwezen naar de recente verklaring van EU-Hoge Vertegenwoordiger Borell en alle 27 EU-lidstaten gezamenlijk. 
Tevens geeft het kabinet aan geen heil te zien in sancties tegen de bezetter, maar dat vak K zich blijft inzetten om beide partijen nader tot elkaar te brengen. 
Laat duidelijk zijn dat daar niets van te merken is. Door de stappen van vak K – lees niets doen – worden de Palestijnen niet geholpen en gaan de aanvallen op onschuldige burgers gewoon door, worden dagelijks Palestijnen opgepakt en ontvoerd, worden dagelijks net vrijgelaten gevangenen weer opgepakt, worden moslims de Al-Aqsa Moskee uitgesleurd en wordt de Turkse moslima die op het terrein van deze Moskee de gezegende Qur’an zat te lezen opgepakt en meegenomen. 

Ook het rechtse opinieblad EW moet natuurlijk aandacht schenken aan ‘Het wonder van 75 jaar Israël’, zoals het artikel heet van deze week. De schrijver van het artikel gaat lekker uit zijn bol en spreekt over het grootste wonder. Hiermee wordt bedoeld dat de bezetter vanaf het ontstaan onder continue oorlogsdreiging leeft met de buurlanden waarmee het formeel in oorlog is, maar dat de ‘democratie’ in het land blijft bestaan.  
Maar voor een groot gedeelte van de wereld – volgens de schrijver – is het nooit genoeg. Daar heerst een ingebakken anti-Israël-sentiment. Maar – wederom volgens de schrijver – dit komt doordat het merendeel van die landen niet-democratisch zijn, door het geld en invloed uit de oliestaten en door valse sentimenten over de Palestijnse vluchtelingen.    

Zolang dit blijft doorgaan in dit deel van de wereld – zoals zonder enig recht Palestijnen oppakken, ontvoeren en burgers te doden -, zolang het zogenoemde westen wat zegt en niets doet en zolang Hamas niet erkend wordt als partij in het vredesproces en ondertussen de bezetter steeds maar meer land inpikt, zal er niets veranderen en komt er geen vrede voor Palestina. 

(Bronnen: De Groene Amsterdammer, Twitter, Antwoord BuZa, NOS, EW, IMEMC News) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 29.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights