HAARLEM – De gemeente Haarlem kwam met de opmerking dat de aanvraag voor een subsidie voor het aanleggen van een groen dak weer was opengesteld. Een groen dak is een dak met vetplantjes, soms gecombineerd met mossen, grassen en andere planten. Maar er zijn ook mogelijkheden om monumenten te verduurzamen. 

Monument verduurzamen 
Op de pagina van de gemeente Haarlem worden de inwoners uitgenodigd voor de tentoonstelling ‘Monument verduurzamen; er kan meer dan je denkt!’. De tentoonstelling is bedoeld voor die inwoners die meer willen weten over het verduurzamen van monumenten. Deze wordt gehouden tussen 8 en 14 mei in het ABC Architectuurcentrum.  

In de gemeente zijn veel monumenten te vinden waar de inwoners trots op zijn. Het is een flinke uitdaging om zo’n pand te verduurzamen. Mensen zitten met vragen als of het plaatsen van zonnepanelen wel mag of dat de kozijnen vervangen mogen worden. Op al die vragen en nog vele andere worden antwoorden gegeven op de tentoonstelling van de gemeente. 

Het is duidelijk dat het verduurzamen van monumenten en andere historische gebouwen maatwerk vraagt. Aan de andere kant is meer mogelijk dan men denkt, zolang de cultuurhistorische waarde van het monument gerespecteerd blijft. 
Tijdens de expositie wordt informatie in tekst, beeld en video gegeven over isoleren, ventileren, verwarmen en opwekken van energie bij monumenten. Monumenteigenaren worden geholpen bij het maken van keuzes voor het specifieke monument. 

Week van de Duurzame Monumenten 
De tentoonstelling is zeker ook interessant voor eigenaren van oude of historische panden die geen monumentale status hebben. De tentoonstelling is gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en reist door Nederland. 
De tentoonstelling ‘Monument verduurzamen; er kan meer dan je denkt!’ is onderdeel van de Week van de Duurzame Monumenten. Deze week komt elk jaar terug en vindt dit jaar plaats in de week van 8 tot en met 14 mei. 

De expositie belicht de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden voor het verduurzamen van monumenten. In Haarlem wordt de tentoonstelling georganiseerd door de gemeente samen met het ABC. Tijdens de expositie is dagelijks een gratis spreekuur voor monumentenbezitters en een aanvullend programma voor energiecoaches en professionals.  Vooraf moet men zich wel aanmelden middels de site.

Na de week kunnen eigenaren van monumenten nog steeds spreken met specialisten van de gemeente Haarlem over de wensen voor het verduurzamen van het monument. Hiervoor kan men een afspraak maken, waarna men een uitnodiging krijgt voor een bezoek aan het Monumentenloket in de Bakenesserkerk aan de Vrouwestraat 12.
Het Monumentenloket is te bezoeken op dinsdagen tussen 13.00 en 16.00 uur. De afspraak kan men maken via monumentenloket@haarlem.nl .  

(Bronnen: Gemeente Haarlem, Architectuur Haarlem, Khamakar News Agency)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 29.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights