HAARLEM – Voor de inwoners van Haarlem is de subsidie voor het aanleggen van een groen dak weer opengesteld. Een groen dak is een dak met vetplantjes, soms gecombineerd met mossen, grassen en andere planten. 

Een groen dak 
De gemeente Haarlem is van mening dat groene daken weer natuur in de stad brengen. Hierdoor wordt voedsel geboden aan insecten en een groen dak werkt isolerend. Tevens helpen de daken mee om wateroverlast tegen te gaan. 
Een inwoner kan zelf het groene dak aanleggen, maar kan dit ook laten doen door een professioneel bedrijf. 

De gemeente Haarlem heeft in 2022 ook al subsidie gegeven aan groene daken. Daardoor is in dat jaar maar liefst 5.000 vierkante meter groen dak aangelegd. De gemeente nodigt de inwoners ook dit jaar weer groene daken aan te leggen. Natuurlijk wordt ook dit jaar weer subsidie beschikbaar gesteld, die kan variëren van 25 euro per vierkante meter tot 35 euro per vierkante meter. 

Subsidie aanvragen 
Op het moment dat een groen dak meer water opvangt of dat men meer verschillende planten laat groeien, zal de subsidie hoger zijn. 
Een eigenaar van een pand in Haarlem kan subsidie aanvragen voor het aanleggen van een groen dak van minimaal 20 vierkante meter. Dit kan gebeuren als particuliere huiseigenaar, maar zeker ook als collectief van particulieren, als stichting, ondernemer en vereniging. 
Er zijn voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van de subsidie (zie site van de gemeente Haarlem). Zo kan men alleen subsidie krijgen als men het groene dak op een bestaand dak aanlegt en het minimaal 30 liter water per vierkante meter kan dragen. Dit heet waterbergend vermogen.  
Daarnaast moet het groene dak minstens 5 jaar in goede staat blijven, anders kan de gemeente de subsidie (deels) terug vragen. 

Voordelen van een groen dak
Maar er zitten zeker voordelen aan een groen dak. De gemeente Haarlem heeft ze op een rijtje gezet. 

Een groen dak

  • maakt het huis in de winter warmer en in de zomer koeler
  • vangt regenwater op. Hierbij is de regel dat hoe meer water wordt opgevangen, hoe hoger de subsidie zal zijn 
  • werkt als een natuurlijke brandwerende laag
  • werkt geluiddempend
  • is goed voor de biodiversiteit in de stad. En ook hier weer de gouden regel, dat er meer subsidie wordt uitgekeerd, als er verschillende planten geplant worden en tot wasdom komen 

Een groen dak kan natuurlijk op een schuur. 

(Bron: Gemeente Haarlem) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.04.2023

2 gedachte over “Gemeente verstrekt subsidie voor groene daken”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights