De werkomgeving van gedeputeerde Michiel Rijsberman reikte van Lelystad tot ver in Europa. Bij zijn aanstaande vertrek verwijst hij vooral terug naar de plaats waar hij vandaan komt. Een provincie met een bijzondere geschiedenis, waar creatieve denkers tot op de dag van vandaag hun handen uit de mouwen steken. 

Afsluiting
Op de LinkedIn-pagina van Michiel Rijsberman kondigt de gedeputeerde eind maart een markant moment van afsluiting aan. “Na twee perioden als bestuurder van de provincie Flevoland ga ik stoppen. Wat waren het fantastische tijden. Ik hoop de provincie straks een beetje beter achter te laten dan ik ‘m aantrof.”

Vanuit zijn aanvankelijke rol als fractievoorzitter van D66 en zijn latere positie als bestuurder verdiepte hij zich onder meer in de eigentijdse cultuur en het jonge verleden van Flevoland. Bijna een eeuw geleden werd het gebied immers uit water gewonnen en van de grond af door mensenhanden opgebouwd.

Magische melodie
Aan dat verleden gaf Rijsberman acht jaar lang met trots een vervolg. Zo gingen Provinciale Staten afgelopen periode na een uitgebreid debat akkoord met de vernieuwing van Erfgoedcentrum Batavialand. Verder zag Rijsberman de onrust in de Oostvaardersplassen voorzichtig luwen en werd op zijn initiatief het Nationaal Park Nieuw Land opgericht, waar ook de recent aangelegde Marker Wadden deel van uitmaken.

Het gebied wordt de komende tijd verder ingericht en onder meer geschikt gemaakt voor grote groepen bezoekers. De verschillende landschapskunstwerken in de provincie werden bovendien ingrijpend opgeknapt. “Toen ik hier kwam, hadden we nauwelijks aandacht voor die landschapskunstwerken en stonden een paar vergeten objecten weg te kwijnen in een bos,” herinnert Rijsberman zich.

“Maar vorig jaar was ik aanwezig bij de heropening van De Groene Kathedraal tussen Zeewolde en Almere, waarvoor het genootschap Black Pencil een muziekstuk had gecomponeerd. Nu we twee jaar niet naar buiten hebben gekund en corona nog altijd zijn sporen nalaat in de cultuursector, is het magisch om die melodie voor het eerst te horen.”

Stad en land
Inmiddels hoort Rijsberman ook van inwoners steeds meer positieve geluiden over hun provincie. “Als je vraagt welke onderscheidende eigenschappen Flevoland heeft, weten de meeste mensen weinig te noemen. Maar beweer je dat onze provincie dus weinig betekenis heeft, dan zijn ze het niet met je eens. Ze wijzen juist op het open landschap, de windmolens en het stadscentrum van Almere. Daar liggen geen grachten of bruggetjes, maar het heeft wel een uniek karakter.”

Kunstmuseum
Nu voorlopig echter geen kunstmuseum in zijn woonplaats te vinden zal zijn, voelt Rijsberman bij het stadsgezicht ook een gevoel van gemis. “We hebben daar in de afgelopen jaren iets moois neer willen zetten, maar het zou volgens sommigen te veel geld gaan kosten. Terwijl we bijna aan geen enkel beleidsterrein zo weinig uitgeven als aan cultuur. Cultuur is niet zomaar een liefhebberijtje. Het maakt je mens. Of je nu thuis naar de radio luistert of in een museum naar een schilderij kijkt. Laten we elkaar wat meer mooie dingen gunnen in Flevoland.”

Comité van de Regio’s
Want de provincie is een plek die volgens gedeputeerde Rijsberman gezien mag worden. Die boodschap draagt hij vol overtuiging uit tot over de grens. Zo is hij voorzitter van de Nederlandse delegatie van provincies en gemeenten in het Europese Comité van de Regio’s, een formeel adviesorgaan van de Europese Raad. In die rol behartigt hij ook de belangen van Flevoland.

“We sluiten aan bij actuele ontwikkelingen. Omdat de gevolgen van de Brexit bijvoorbeeld nadelig zijn voor de Urker vissers, hebben we vanuit Brussel een paar honderd miljoen euro vrijgemaakt om hen te helpen. Vanwege felle pleidooien vanuit Frankrijk is het ons helaas niet gelukt om een verbod op de pulskorvisserij tegen te houden, maar we doen wel ons uiterste best om ergere schade te voorkomen.”

Schitterende tijd
Daarmee keert Rijsberman terug naar zijn eigen provincie, waar hij de afgelopen jaren met heel veel plezier en passie heeft gewerkt. “Met alle betrokken partijen hebben we de unieke kenmerken van Flevoland verder versterkt. Dat werk laat ik straks aan anderen over, maar het is een schitterende tijd geweest.”

(Bron: Provincie Flevoland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 28.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights