EMMELOORD – De gemeenteraad van de gemeente Noordoostpolder heeft op 14 april 2020 voor het terrein waar het Dokter Jansenziekenhuis was gevestigd, de nota van uitgangspunten vastgesteld. De gemeente wil op het terrein een groene en bijzondere woonwijk creëren.

Woongebied 
Volgens de gemeente moet het terrein niet alleen een woongebied worden, maar tevens een prettig verblijfsgebied. De gemeente geeft op de site Wonen in Noordoostpolder aan dat men denkt aan een duurzame wijk met een stads karakter, vernieuwende architectuur en ruimte voor groen en natuur.   

In december 2022 werd gemeld dat de verkoopprocedure voor 2 vlekken was gestart. In vlek 1 zouden 63 woningen komen en vlek 2 zou ruimte bieden aan 45 woningen. 
Deze week kwam de regionale media met een artikel over het terrein van het voormalige ziekenhuis in Emmeloord. Maandagavond 3 april was de gemeenteraad akkoord gegaan met het bestemmingsplan voor de toekomstige woonwijk. Er gaan huizen en appartementen voor meerdere doelgroepen op het terrein komen. 

Februari 2020 werd al gemeld dat het voormalige Dokter J.H. Jansen Ziekenhuis tegen de vlakte zou gaan, waardoor Emmeloord een iconisch gebouw kwijt gaat raken.  In 2020 sprak men nog over premature plannen, die onder meer gekoppeld waren aan de ontwikkeling van het gezondheidsplein ‘Het Vlie’. Het Vlie gaat komen aan de Urkerweg 4, waar verschillende zorgaanbieders op één locatie gaan samenwerken. Op de plaats is reeds een polikliniek van Zorggroep Antonius gevestigd. Op het gezondheidsplein komt het nieuwe gezondheidscentrum wat in het derde kwartaal van 2024 open moet gaan. Een jaar later kan dan het voormalige ziekenhuis (Urkerweg 1) gesloopt worden, dat in 2019 door de gemeente is gekocht. 

De grond voor de eerste 226 woningen van de woonwijk ‘Dokter Jansenpark’ wordt uitgegeven door de gemeente Noordoostpolder. De rest van de grond is op dit moment in handen van Zorggroep Oude en NIeuwe Land. Nadat deze zorggroep naar een andere plaats is verhuisd, kan op de plaats waar nu nog gebouwen staan, nog eens 67 woningen worden gebouwd. 
In de periode na 2019 heeft de Zorggroep Antonius een tijd lang ruimte in gebruik gehad in het Dokter J.H. Jansencentrum. 

De gemeente gaat er van uit dat alles volgens schema verloopt. Echter op het moment dat de bouw van ‘Het Vlie’ vertraging zou oplopen, zal dat direct invloed hebben op de bouw van de nieuwe woonwijk. Volgens de gemeente is de kans aanwezig , daar op 14 maart een melding kwam dat één van de toekomstige huurders zich terug heeft getrokken. Op de site van ‘Het Vlie’ werd gemeld dat BBraun en haar dochteronderneming Elyse zich teruggetrokken hebben uit de plannen voor de bouw van Het Vlie. Beide partijen zouden ruimte huren in het nieuw te bouwen gezondheidscentrum. Tevens was BBraun financier van een deel van de voorbereidingskosten van de bouw van het gezondheidscentrum.  

Tevens houdt de gemeente rekening met vertraging in de bouw, daar de vraag naar nieuwbouw zou kunnen afnemen. 

Maar ondertussen loopt de rekening van het Dokter Jansencentrum wel op, zoals 500.000 euro meer kosten dan vorig jaar voor de energiekosten. Volgens de gemeente zou het geld terugverdiend worden door de huurinkomsten. Deze zijn ook gestegen. 

(Bronnen: Wonen in Noordoostpolder, De Stentor, Het Vlie, Omroep Flevoland, GGz Centraal) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 06.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights