APELDOORN – Passagiers die wachten op een bus die nog steeds niet komt. Buschauffeurs die zien dat de ene na de andere buslijn uitvalt. De afgelopen week zijn zoveel bussen uitgevallen, dat de gemiddelde reiziger het echt niet meer snapt, het voor gezien houdt en boos wordt op de chauffeurs. 

De ene na de andere bus 
In de regionale media – achter de betaalwal – wordt nogal wat aandacht geschonken aan de bussen die maar niet komen. Mensen die afhankelijk zijn van de bus – het Openbaar Vervoer – en die bijvoorbeeld naar het Gelre ziekenhuis moeten in Apeldoorn. 
Gezien het feit dat men al rekening houdt met het uitvallen van een bus, is men op tijd bij de bushalte. Echter dan begint het wachten, de eerste vertrektijd: geen bus, de tweede: geen bus, de derde: geen bus. Pas drie kwartier later komt er dan eindelijk een bus. 

Als er dan eindelijk een bus komt, beginnen de problemen pas echt goed. De passagier wil wel zijn verhaal kwijt en wie is de eerste die men tegenkomt, juist de chauffeur. Die krijgt dan alles op zijn bordje, want de passagier wil zijn hele verhaal – niet altijd in nette bewoording – kwijt, even stoom afblazen.   

Het probleem zit hem natuurlijk niet bij de chauffeur in de bus. Lijnen die uitvallen, komt overal voor – zelfs buiten de stakingen – en dat duurt al veel langer. In het algemeen zijn er te weinig chauffeurs en daarnaast is het ziekteverzuim ook nog veel te hoog. 
Maar de afgelopen week was het op de Veluwe echt erg. Er zijn ochtenden gemeten, waarbij zo’n 30 lijnen niet reden. Lijn 11 naar het ziekenhuis heeft zeker 3 keer op rij niet gereden; lijn 102 naar Amersfoort idem dito. 

De chauffeurs zien dat er op bepaalde lijnen teveel uitval is, maar ze kunnen niet zomaar even overstappen op die lijnen. Ze zijn ingeroosterd en moeten de eigen diensten rijden. Daarnaast moet men ook aan de rij- en rusttijden houden. 
Overigens zijn de diensten in elkaar verweven, waardoor het voor de planning steeds moeilijker wordt om te schuiven met chauffeurs.  

Op de Veluwe is de provincie Gelderland verantwoordelijk voor het OV. Bij het aantreden zo’n 4 jaar geleden heeft de huidige verantwoordelijke gedeputeerde Jan van der Meer gemeld dat er grote concessies trein en bus aanbesteed zouden worden, samen met de provincies Overijssel en Flevoland. Hierbij zou het gaan om duurzaam openbaar vervoer, goede service voor de reizigers en een dienstregeling die op tijd reed.   
Echter dat laatste is nog niet helemaal gehaald, vooral de laatste weken niet. De woordvoerder van de gedeputeerde heeft al laten weten dat als het structureel zou zijn, dat hij met vervoerder EBS een gesprek aan zou gaan. 

De provincie heeft geen klachten ontvangen van uitvallende lijnen. Men heeft wel gesproken met EBS en daar werd aangegeven dat bussen zijn uitgevallen door ziekteverzuim. EBS geeft toe dat er enkele lijnen zijn uitgevallen door ziekteverzuim en krapte in personeel. Daarentegen is er niet veel meer aan te doen, als men zich net ziek meldt, voordat men moet gaan rijden. 

(Bronnen: AD, Gelderlander, De Stentor, Tubantia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights