Na de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB) bij de laatste verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn 2 personen in Flevoland door BBB voorgedragen als verkenner. De verkenners waren jurist en bestuurskundige Herman Sietsma en burgemeester van Zaltbommel Pieter van Maaren. Maandag 3 april zijn de verkenners gekomen met hun rapport ‘Verkenning coalitievorming Provincie Flevoland Rapportage van bevindingen’. 

Verkenners
Herman Sietsma (1953) is lid van de Eerste Kamer voor de ChristenUnie. Tevens is hij gemeenteraadslid geweest in Ermelo. Heeft expertise als verkenner voor het vormen van college in Zwolle. Tevens heeft hij 45 jaar ervaring in de publieke sector. 

Pieter van Maaren (1963) – lid van het CDA – heeft bij een aantal gemeenten gewerkt als beleidsmedewerker, als gemeentesecretaris van 2 gemeenten. Vanaf 2012 was hij burgemeester van Urk, om in 2019 burgemeester te worden van Zaltbommel.    

Gesprekken
Na de overwinning van BoerBurgerBeweging zijn de verkenners aangewezen door de fractievoorzitters in de Staten van Flevoland. Daarna zijn de afgelopen weken gesprekken gevoerd met alle partijen in de Provinciale Staten en vooral over het gevolg. 

De gesprekken moeten een advies geven over welke coalitie er moet gaan komen. De verkenners hebben in hun rapport advies gegeven over het starten van gesprekken om te komen tot een coalitie. 

Rapport 
De partijen die voor de gesprekken uitgenodigd moeten worden – gezien de resultaten van de gesprekken van de verkenners – zijn BBB, VVD, ChristenUnie, PVV, SGP en mogelijk JA21. Tijdens de Statenvergadering van 5 april zullen de verkenners het rapport toelichten, waarna de partijen in debat gaan over het advies / rapport. 

De verkenners hebben 2 opties gegeven ten aanzien van de samenstelling van een meerderheidscoalitie. Optie 1 zou een brede coalitie zijn en optie 2a een coalitie ter rechterzijde met PVV en 2b een coalitie ter rechterzijde zonder PVV.  De as volgens het rapport zou bij optie 2 bestaan BBB, VVD en ChristenUnie. 

(Bronnen: Sietsma & Sietsma, Wikipedia, Provincie Flevoland (Rapport), De Stentor, Almere Deze Week)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights