Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.

Zondag 02.04.2023 
Israëlische soldaten doden een jonge man in de buurt van Al Aqsa

Op zaterdagochtend stierf een jonge Palestijnse man uit het bedoeïenendorp Houra in de Negev aan ernstige verwondingen die hij vrijdagavond had opgelopen nadat Israëlische soldaten hem met scherp hadden neergeschoten bij de Bab Al-Silsila (Ketting Poort) die naar de Al-Aqsa Moskee in bezet Jeruzalem leidt , nadat men had beweerd dat hij had geprobeerd een wapen van een soldaat af te pakken, een bewering die getuigen ontkennen.
Het Israëlische leger beweerde dat de soldaten de jongeman neerschoten toen hij naar verluidt probeerde een wapen van een officier af te pakken en dat hij ook “het wapen een paar keer kon afvuren voordat hij werd gedood”.
Ooggetuigen zeiden dat de soldaten de 26-jarige Mohammad Al-Asibi neerschoten terwijl hij probeerde de soldaten tegen te houden die een jonge vrouw in elkaar sloegen en haar door de Kettingpoort uit de Al-Aqsa Moskee sleepten ter voorbereiding op haar ontvoering.

Leger ontvoert twee Palestijnen in Ramallah

Op zaterdag ontvoerden Israëlische soldaten twee universiteitsstudenten in de buurt van de Halamish illegale kolonie gebouwd op gestolen Palestijns land dat eigendom was van dorpelingen uit Deir Nitham en Nabi Saleh, ten noordwesten van Ramallah.
Volgens mediabronnen hebben de soldaten Anan Safi en Mustafa Reyahi uit het vluchtelingenkamp Al-Jalazoun ontvoerd en hun collega Abdul-Karim Tayeh een paar uur vastgehouden.

Israëlische soldaten verwonden 3, ontvoeren 10 Palestijnen

De Israëlische bezettingssoldaten vielen donderdag verschillende delen van de West Bank binnen, waarbij ze drie Palestijnen verwonden en tien Palestijnse burgers ontvoerden.
Drie jonge mannen raakten gewond door scherpe kogels tijdens botsingen met de Israëlische bezettingstroepen, die de stad Qabatiya, ten zuiden van Jenin, bestormden, het huis van de vrijgelaten gevangene Youssef Nazzal binnenvielen, zijn broer Mutasem ontvoerden en zijn broer Mahmoud enkele uren vasthielden. 
In een verwante context bestormden de bezettingstroepen de steden Zababdeh en Jaba’, en de dorpen Muthalath al-Shuhada en Msliyeh, ten zuiden van Jenin.

Leger verwondt veel Palestijnen in Nablus

Vrijdag verwondden Israëlische soldaten veel Palestijnen tijdens de wekelijkse processie in Beit Dajan, ten oosten van Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat tientallen Palestijnen naar hun land marcheerden voordat de soldaten hen aanvielen met met rubber beklede stalen kogels, gasbommen en schokgranaten.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten ervoor zorgden dat ten minste tien Palestijnen de gevolgen van het inademen van traangas ondergingen voordat ze de benodigde behandeling kregen.

Leger vuurt gasbommen af op voetbalstadion, tientallen gewonden

Donderdagavond hebben Israëlische soldaten een spervuur van gasbommen afgevuurd op een stadion tijdens een voetbalwedstrijd in de stad Al-Ram, ten noorden van de bezette hoofdstad Jeruzalem, waarbij tientallen spelers en toeschouwers, waaronder kinderen, gewond raakten.
Mediabronnen zeiden dat de soldaten het stadion aanvielen tijdens een finale wedstrijd tussen Balata Club en Jabal Al-Mokkabar als onderdeel van de Yasser Arafat Cup-competitie.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten een spervuur van gasbommen op het stadion afvuurden, waarbij tientallen spelers en toeschouwers, waaronder veel kinderen, gewond raakten.
Medici snelden ter plaatse, behandelden tientallen Palestijnen die last hadden van de gevolgen van het inademen van traangas en brachten er drie naar een ziekenhuis.

Leger schiet drie Palestijnen neer, ontvoert één, in Qabatia

Donderdag schoten Israëlische soldaten drie jonge Palestijnse mannen neer en ontvoerden een vierde in de stad Qabatia, ten zuiden van Jenin, in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat er protesten plaatsvonden nadat verschillende militaire jeeps de stad waren binnengevallen en het huis van de voormalige politieke gevangene Yousef Nazzal hadden bestormd, op zoek naar zijn broer Mo’tasem die niet op het terrein was.
De bronnen voegden eraan toe dat de soldaten de andere broer van Mo’tasem, Mahmoud, enkele uren vasthielden en hem vrijlieten nadat ze hem hadden gevonden en ontvoerd.

Israëlische soldaten verwonden tientallen in Gaza

Op donderdag verwondden Israëlische soldaten tientallen Palestijnen ter gelegenheid van de Palestijnse Landdag ten oosten van de stad Gaza.
Mediabronnen zeiden dat honderden Palestijnen naar hun land marcheerden nabij het hek, ten oosten van Gaza-stad, ter gelegenheid van Landdag, Palestijnse vlaggen dragend en zingend voor hun internationaal gegarandeerde recht op terugkeer naar hun land.
De bronnen voegden eraan toe dat de soldaten aan de andere kant van het hek veel scherpe kogels en gasbommen met hoge snelheid op de demonstranten afvuurden.

Israëlische marine valt Palestijnse vissersboten in Gaza aan

Op vrijdag vielen Israëlische marineschepen veel Palestijnse vissersboten aan in de buurt van de kust van de Sudaniyya-zee, ten noordwesten van de stad Gaza.
Mediabronnen zeiden dat de marine veel scherpe patronen en een paar granaten afvuurde op de boten bij de kust.
Ze voegden eraan toe dat de aanval niet tot slachtoffers leidde, maar de vissers dwong te vertrekken om verdere escalatie te voorkomen.
De aanvallen maken deel uit van de voortdurende Israëlische schendingen van de Palestijnen, met name de vissers, boeren, herders en arbeiders in de belegerde en verarmde Gazastrook, en resulteerden in tientallen slachtoffers, waaronder dodelijke slachtoffers, naast ernstige materiële schade en de confiscatie van vele boten na het ontvoeren van de vissers.

WAFA: “ICRC zegt gealarmeerd te zijn door Israëlische aanval op ambulancevoertuigen in Huwwara”

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in de bezette Palestijnse gebieden heeft vandaag haar bezorgdheid geuit over een aanval door Israëlische kolonisten eerder deze week, die gericht was op twee ambulancevoertuigen in de stad Huwwara, ten zuiden van Nablus.
Afgelopen maandag vielen woedende Israëlische kolonisten twee ambulances en hun personeel aan in de stad Huwwara terwijl ze humanitaire hulp gaven. De kolonisten gooiden stenen naar de twee voertuigen en sloegen hun voorruiten kapot. Ze schreeuwden ook scheldwoorden naar gezondheidswerkers die in de voertuigen zaten.”We zijn diep bezorgd over een recente aanval op een ambulance van de Palestijnse Rode Halve Maan in Huwwara, die het voertuig heeft beschadigd, vertragingen in de gezondheidszorg heeft veroorzaakt en de veiligheid van gezondheidswerkers en patiënten in gevaar heeft gebracht”, zei ICRC in een Facebook-bericht.

(Bron: IMEMC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 02.04.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights