APELDOORN – De woningcorporatie De Goede Woning wil het nostalgische buurtje Salland in de wijk Woudhuis tegen de vlakte gooien, om er daarna 64 duurzame woningen te plaatsen. In eerste instantie was de opzet om er 74 woningen te plaatsen, echter op verzoek van de gemeente worden het 64 woningen. 

Buurtje Salland 
Juni 2022 werd aangegeven door woningcorporatie De Goede Woning in de regionale media, dat de sloopkogel door het nostalgische buurtje gehaald zou worden. In maart van dat jaar hadden de bewoners van de straat Salland al aangegeven daar niet mee eens te zijn. Hoe zou men in het hoofd halen om het buurtje van 123 jaar oud te gaan slopen? 

De woningcorporatie had een onderzoek gedaan om in het buurtje zo’n 24 huizen plat te gooien. Daar kwam dus weerstand van de bewoners op. Volgens de woningcorporatie zou de weerstand alleen maar leiden tot verpaupering.  
Daarnaast zou het vele miljoenen kosten om de huizen te verduurzamen. Alleen laten de bewoners zich niet wegjagen. In de buurt wonen mensen die zo’n 80.000 euro in hun huis hebben gestoken. De vraag bij deze bewoners is wie die kosten gaat vergoeden. 

De bedoeling is dat er vanaf begin 2026 64 duurzame woningen staan. Het zullen huizen zijn in de sociale huursector, variërend van 102 tot 62 vierkante meter. 
De 24 woningen die weg zouden moeten, zijn – volgens De Goede Woning –  zo’n 103 jaar oud en moeilijk te renoveren. Dit komt door de technische staat van de fundering, de gevels en het dak. Door deze staat zijn de huizen niet of nauwelijks te verduurzamen en gasloos te maken.  
Bij verduurzaming van deze 24 woningen zouden de kosten zo’n 100.000 euro per huis zijn, dus een totaal van bijna 2.5 miljoen. Echter de woningcorporatie gaf half 2022 aan meer woningen te kunnen bouwen en dus de voorraad te kunnen vergroten.  

Valse beloftes 
Volgens de bewoners kwamen vorig jaar de sloopplannen rauw op hun dak en spraken ze tevens over ‘valse beloftes’. Eerder zou de woningcorporatie beloofd hebben dat de buurt opgeknapt zou worden. Maar is daar op teruggekomen, omdat de huizen die gebouwd zijn in 1919 ‘sterk verouderd waren en nauwelijks te verduurzamen’, en de renovatie zou teveel gaan kosten.  
De bewoners vroegen om een forse compensatie, daar ze een veel kleinere tuin zouden krijgen. De tuin oppervlakte zou teruggaan van 50 meter tot zo’n 12 tot 15 meter. Tevens zouden de investeringen voor de huizen gecompenseerd moeten worden. 

De Goede Woning heeft gemeld dat de aanbouw gemeld moest worden bij de corporatie, maar in veel gevallen niet is gebeurd. Tevens moet een factuur worden overlegd over de investeringen. Hierbij wordt door de woningcorporatie vraagtekens gezet. 
Maar het zal niet makkelijk worden omdat de standpunten ver uit elkaar liggen. De kans is aanwezig dat men het voor de rechter zal uit gaan vechten. Daarnaast moet de gemeente nog toestemming geven voor het aangepaste plan en de woningcorporatie moet in overleg met de buurt die achter deze buurt ligt.    

Overigens zijn er meerdere wijken in Apeldoorn met problemen. Zo zijn er wijken met schimmelwoningen, een wijk vol tuinen die niet zijn onderhouden en zelfs een straat waar de huurders niet meer naar buiten durven. De problemen – gemeld in april 2022 – schijnen al zo’n 5 jaar bekend te zijn. 

(Bronnen: De Stentor, Tubantia)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 15.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights