LEUSDEN – Maandag 13 maart zullen de lokale partijen POS (gemeente Soest) en Lokaal Belangrijk (gemeente Leusden) gezamenlijk optrekken in de strijd tegen de mogelijke komst van windmolens langs de A28. Gedeputeerde Staten van Utrecht hebben het besluit genomen de eerste stap te zetten in haar afweging van zoekgebieden voor grootschalige windenergie. 

Lokaal verzet
Volgens de lokale partij POS in de gemeente Soest hebben Gedeputeerden Staten op 14 februari besloten te zoeken naar een gebied voor grootschalige windenergie. Een van de gebieden die goed scoort, is Soesterberg en omgeving. De lokale Partij Ons SOESTerberg (POS) is fel tegen het plan. 

POS is een lokale partij in de gemeente Soest, die in de gemeenteraad na de verkiezingen van 16 maart 2022, is vertegenwoordigd met 3 raadsleden en 2 fractieassistenten. De partij stelt zich ten doel om de belangen van alle inwoners van de gemeente te vertegenwoordigen, zonder voorkeur voor enige levensbeschouwelijke of politieke overtuiging.
In Leusden is de partij Lokaal Belangrijk vertegenwoordigd met 7 raadsleden. Volgens Lokaal Belangrijk zijn windturbines op land niet effectief, niet efficiënt en met de huidige geluidsnormen een gevaar voor de gezondheid voor de inwoners van de gemeente. De partij is tegen windturbines op land en helemaal tegen in de gemeente. 

De fracties van beide lokale partijen hebben de krachten gebundeld in hun acties tegen de geplande windmolens langs de A28. Daarom zullen de partijen maandagochtend 13 maart tussen 8 en 9 uur een gezamenlijke actie organiseren. Dit gaat gebeuren op het viaduct van het Zeisterspoor / Kolonel H.L. van Roijenweg, wat precies tussen de kernen van Soesterberg en Leusden inligt. 

Met de actie willen de partijen kracht bijzetten aan hun standpunten en de bezwaren kenbaar maken. POS en Lokaal Belangrijk maken zich zorgen over de mogelijke impact van de turbines op de omgeving. De windmolens zullen volgens de partijen een negatief effect hebben op het woon- en leefklimaat van de inwoners van de gemeenten. Indien de plannen van GS worden doorgezet, worden er zo’n ruim 240 meter hoge turbines op zo’n 400 meter afstand van woningen geplaatst. Tevens zullen de windmolens grote gevolgen hebben op de natuurgebieden, zoals de Leusderheide. 

Beide fracties roepen de inwoners op hun stem te laten horen bij de actie, maar ook bij de verkiezingen van de Provinciale Staten op 15 maart. De partijen roepen de inwoners op te stemmen op partijen, die zich inzetten voor de bescherming van de directe leefomgeving van inwoners. Tevens zullen de beide partijen op 13 maart een gezamenlijke actie aankondigen om inwoners te helpen om een zogeheten zienswijze tegen het provinciale windturbine plan in te dienen.  

November 2021 heeft de toenmalige nieuwe partij Lokaal Belangrijk zich gemeld voor de verkiezingen van 2022. Het belangrijkste verkiezingsthema voor de partij was de energietransitie en de lokale media kwam met een artikel “Lokaal Belangrijk: Geen windmolens op land en geen zonnepanelen in de wei”.
Na de verkiezingen van 2022 bleek de partij vanuit het niets met zeven zetels in de gemeenteraad van Leusden binnen te komen. De partij was met één klap de grootste partij van het dorp. Lokaal Belangrijk ging de coalitieonderhandelingen in met de eis dat er geen windmolens, zonnevelden, energietuinen of pilots daarvan op het grondgebied van Leusden zouden komen. Tevens zou de gemeente af moeten van het voornemen om reeds in 2040 energieneutraal te zijn of wel 10 jaar eerder dan de landelijke doelstellingen. 

In mei werd het coalitieakkoord van Lokaal Belangrijk, CDA en VVD gepresenteerd, met de titel “Met Raad en daad! Voor Leusden, Achterveld en Stoutenburg”. In het college van Burgemeester en Wethouders zit wethouder Alexandra Kolkman van Lokaal Belangrijk. In haar portefeuille zit onder meer ‘Duurzaamheid, Milieu, Duurzaamheid en Energie’.

(Bronnen: AD, De Stentor, RTV Utrecht, Leusder Krant, Ons Soesterberg, Gemeente Leusden, Gemeente Soest, Lokaal Belangrijk)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalist

© Khamakar News Agency / 10.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights