BREDA – De lokale media geeft aan dat het voormalige winkelcentrum De Lunet al zo’n 7 jaar heeft leeggestaan. Maar jaren daarvoor waren er al problemen over het winkelcentrum De Lunet in Breda. Het is een honderden vierkante meters groot pand met parkeerplaats aan de Lunetstraat / Tramsingel. 

Winkelcentrum 
In de periode van 2013 bleek er zelfs problemen te zijn tussen de gemeente Breda en de eigenaar van winkelcentrum De Lunet. Er schijnen gesprekken geweest te zijn – volgens de media – dat er een wijziging van het bestemmingsplan zou komen van winkels naar wonen.  
Maar de projectontwikkelaar ging failliet en daarmee verdween ook het bouwplan voor de woningen. Hierdoor ontstond een winkelcentrum zonder winkelfunctie, wat overigens niet te handhaven bleek.  

Blind Wall 
In de tijden van Corona heeft Blind Walls Gallery een museum op straat gecreëerd. Het pand De Lunet heeft met een prachtige Blind Wall weer kleur gekregen in 2020. Met de boodschap werden Bredanaars een hart onder de riem gestoken in die moeilijke tijd. 
De initiatiefnemers konden het verval niet aanzien en zijn het pand gaan ‘bewerken’. Ze gebruikten een zeeppompje als middel om de boodschap over te brengen. Deze boodschap was te ontdekken op de etiketten van de verschillende pompjes, afgebeeld als reclamefolders. De folders verwezen naar het verleden van het winkelcentrum De Lunet. Misschien was De Lunet wel de eerste concept supermarkt van Nederland. 

Van leegstand naar woningen
Het pand De Lunet heeft nu zo’n 7 jaar leeg gestaan. Los van de ‘speciale boodschappen’ aan de buitenkant van het gebouw, gebeurde er niet veel mee. Tevens is het een lange tijd onduidelijk geweest wat er met het gebouw echt moest gaan gebeuren. 
Een paar jaar geleden heeft nog een projectontwikkelaar geprobeerd woningen te krijgen bij het gebouw, maar ook die plannen zijn niet doorgegaan. 

Nu lijkt er op dat er wat gaat veranderen. Dezelfde ontwikkelaar, samen met een andere, zal het terrein gaan ontwikkelen tot een compact en opvallend woongebied. De opzet is dat er 179 woningen moeten gaan komen op de plaats van het winkelcentrum. Van die 179 woningen zal zo ongeveer de helft huurappartementen gaan worden in het middeldure segment. Er wordt gekeken naar een hoge dichtheid van de woningen. Dit houdt onder meer ook in dat er een woning wordt gebouwd die goed past bij het landschap. Dit zal dan gebeuren op de rand van een groot parkeerdek. 

Volgens de lokale media wordt hierbij gesproken over een woonplein met appartementen aan de weg en rijen herenhuizen aan het binnenplein. Met andere woorden: op de plaats van het voormalige winkelcentrum zullen in de komende jaren ongeveer 179 woningen moeten gaan komen.   

(Bronnen: BN de Stem, Breda Vandaag) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 09.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights