Op zaterdag 18 maart is het weer zo ver. Het is weer tijd voor de Landelijke Schoonmaakdag. Natuurlijk hoeft men niet te wachten tot die dag om de buurt schoon te maken, maar op deze dag wordt extra aandacht en door heel Nederland besteed aan het schoonmaken van buurt, wijken, straten en gebieden. Meer informatie is te vinden op de site van Nederland Schoon.

Statiegeld op blik 
Een van de dingen die de komende tijd gaat veranderen, is dat er per 1 april 2023 statiegeld van 15 eurocent gaat komen op alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van maximaal 3 liter. De verwachting is dat het aantal blikjes in het zwerfafval flink gaat dalen. 

Er komt statiegeld op blikjes met alcoholhoudende dranken (bier, wijn, mixdrankjes) en blikjes met niet-alcoholhoudende dranken (frisdrank, water, melk, sap). Statiegeldblikjes zijn na 1 april te herkennen aan het zogenoemde statiegeldlogo.  

Dit houdt in dat blikjes met vloeistoffen die niet direct bedoeld zijn om te drinken (limonadesiroop, soep, gecondenseerde melk) niet onder de regeling vallen. Ook niet voor de blikjes voor niet-vloeistoffen (knakworst, groente).  

Inleveren van de blikjes 
Het systeem van het statiegeld voor de blikjes zal zoveel mogelijk hetzelfde zijn als voor de plastic flessen. Dat betekent dat ze in te leveren zijn bij de supermarkt of bemande tankstations langs de snelweg. Tevens zijn er nog duizenden innamepunten voor donatie van de blikjes. 

De blikjes en de flessen kunnen bij elkaar ingezameld worden. Het statiegeld wat ingeleverd wordt bij de innamepunten wordt overgemaakt aan een goed doel of voor de sportvereniging die de blikjes inzamelt. 

Afval gescheiden inzamelen 
Blikje inleveren betekent wel dat het blikje zoveel ongedeukt aangeboden moet worden, met logo en een scanbare code. Het doel van statiegeld op blik, is om het afval beter gescheiden in te zamelen. Op die manier kan het worden hergebruikt voor nieuwe blikjes. 

Tevens zal men dan ook minder blikjes tegenkomen in het zwerfafval. De doelstelling is om vanaf 2024 jaarlijks 90 procent van de 2.5 miljard op de Nederlandse markt gebrachte blikjes in te zamelen. Meer informatie is te vinden op de site Statiegeld Nederland.   

(Bronnen: Statiegeld Nederland, Nederland Schoon (+ Nieuwsbrief)) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 11.03.2023

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights