Kinderen in moestuin (© pixabay)

De site Dop en Erwt heeft laatst een artikel geplaatst over ‘Groene Schoolpleinen’. Daarin wordt aangegeven dat groene schoolpleinen hard nodig zijn voor scholen. Deze zijn nodig omdat de kinderen veel te ver zijn afgedwaald van de natuur. Tegenwoordig groeien kinderen op tussen het blik van auto’s en de betonblokken waar ze in wonen. 

Te weinig in de natuur 
Kinderen komen helaas te weinig in de natuur en kijken teveel tv en zitten te vaak en te lang achter de pc of zijn bezig met hun mobiel. Na uren te moeten blokken in een klaslokaal, hebben kinderen beweging nodig. Liefst nog in de natuur. 

Maar een groen schoolplein is ook te gebruiken voor de juiste ontspanning. Buitenspelen in het groen kan de fantasie stimuleren. Dit kan dan weer positief werken om nieuwe info tijdens de volgende les op te nemen. 

Natuur ontdekken
Het is toch fantastisch om te kunnen spelen, om te ravotten tussen struiken en bomen en te spelen en te graven in het zand. Hierbij gebruiken de kinderen veel zintuigen, zoals voelen, ruiken, proeven en kijken. 

Naast het ravotten, gaan kinderen op een groen schoolplein meer samenwerken. Hierbij gaat het dan ook om de natuur te ontdekken op een groen schoolplein. Dichtbij de vertrouwde omgeving van de klas. Hierbij valt te denken aan het kleine dierenleven.  

Schoolmoestuin   
Het zou zeer goed zijn, als alle scholen een schoolmoestuin zouden bezitten. Hier kunnen de kinderen ontdekken, maar vooral beleven waar de groenten vandaan komen. Ze worden bewust van het groeiseizoen van de groenten.

Om een schoolmoestuin aan te leggen, mogen kinderen meedenken. Tenslotte is de tuin voor hen. Hierbij wordt aan de kinderen gevraagd om een tekening te maken met de wensen van een groen schoolplein. Leerkrachten en ouders vertellen dat aan de medewerkers van Dop en Erwt.  

De ideeën worden gecombineerd om een ontwerp te maken.Het is kostenbesparend (en leuk) als ouders en leerkrachten de kinderen helpen met de aanleg. Tevens zijn er diverse subsidies en sponsormogelijkheden. Stichting Dop en Erwt wil graag meedenken voor een passende oplossing.  

(Bronnen: Dop en Erwt, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 10.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights