Bomen moeten om de zoveel tijd gesnoeid worden. Dit is laatst gebeurd in het Beukenbos aan de Beginweg door een groep enthousiaste snoeiers. Daardoor kunnen de bomen weer jaren mee. Tijdens de Boomfeestdag in 1990 zijn de bomen geplant door de schoolkinderen uit de Zuiderzeewijk. 

Heel feest
 
Volgens Ab Strijker, boominspecteur van de Bomenstichting, moet de Boomfeestdag een groot feest zijn geweest. Schoolkinderen die honderden kleine beukenbomen zelf planten. Als herinnering aan de dag is er in 1990 een eikenhouten bord geplaatst. 

Dit bord staat er nog steeds en ook de geplante boompjes zijn er nog steeds, alhoewel dat flinke beuken zijn geworden. Het planten had één nadeel en dat is dat de boompjes heel dicht bij elkaar zijn geplant. Zodoende gingen ze flink de hoogte in, daar ze het licht opzoeken. 

Uitdunnen
Zo’n ruim 30 jaar later zijn er heel veel tussenuit gehaald. Mensen die alles weten van bomen en bossen, zeggen dat dit ‘uitdunnen’ heet. De bomen die blijven staan, krijgen daardoor meer ruimte. De overgebleven takken en stammen zijn dan nestelplaatsen. 

Deze takken en bomen zijn bij elkaar gelegd. Speciaal voor vogels, slangen en andere dieren. Van andere overgebleven stammen is een zitbank gemaakt. Van een iepenhouten dubbelstam zelfs een bank met rugleuning. 

Bijzondere bomen in Lelystad 
Ab Strijker was ook een van de samenstellers van het boekje ‘Bijzondere Bomen in Lelystad’. De andere samensteller was Peter Kouwenhoven. In 2019 is de derde druk verschenen. Uit het boekje blijkt dat het aantal bijzondere bomen in Lelystad behoorlijk is toegenomen. 

Het boekje wordt sinds 2016 uitgegeven. Hierin staan 7 fiets- en wandelroutes. In 2019 waren reeds 1.500 boekjes uitgegeven. Ook de derde druk kreeg een oplage van 1.500 boekjes. Het boekje was gratis af te halen bij de balie van het Stadhuis. 

Toename bijzondere bomen 
In 2017 was het 50-jarig jubileum van Lelystad en toen werd al aangegeven dat het aantal bijzondere bomen flink was toegenomen. De burgemeester had de enige echte ‘50 jaar Lelystadboom’ geplant, naast mensen die iets met het getal 50 hadden. 

Inwoners van Lelystad die een bijzondere boom hebben ontdekt, kunnen dit melden bij de gemeente. Bijzondere bomen mogen – ook als ze in een particuliere tuin staan – niet zo maar gekapt worden. De kap mag alleen plaatsvinden, als er sprake is van een onomkeerbare ziekte en / of er gevaar is voor de omgeving. 

(Bronnen: FlevoPost, Houtdraaien afdeling Flevodraaiers) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 04.03.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights