Stadhuis met herfstblad

Volgens VDG Real Estate gaat de organisatie op een strategisch gelegen plaats aan de A6 een unieke ontwikkeling voor E-commerce realiseren. Het is de bedoeling dat op een kavel van slechts 30.000 m² grondoppervlak een opslagruimte van 100.000 m² ontwikkeld gaat worden. Het zal een distributiecentrum van 7 lagen gaan worden.  

Probleem van grond schaarste 
In Nederland is de grond een schaarste, waardoor de hoogte met name in binnenstedelijke ontwikkelingen optimaal benut wordt. Erik van Dijk, directeur van de Van Dijk Groep, is van mening dat dit ook mogelijk zou moeten kunnen zijn voor warehouses. 

Mondjesmaat worden meerlaagse distributiecentrum gebouwd, ook in Lelystad. Volgens de heer Van Dijk geeft verticaal denken het antwoord op zowel het tekort aan bouwgrond als mede aan de stijgende huurprijzen. Hierbij wordt nagedacht aan de samensmelting met het landschap.  

Ingepakt distributiecentrum
VDG gaat een zogenoemd ‘ingepakt’ distributiecentrum bouwen met een logistieke kern. In de schil om de kern staan ecologie en natuur centraal. Hierdoor kan men aan de buitenkant niet zien dat het een distributiecentrum is. Hierbij valt te denken aan daktuinen en veel groen. 

Naast groen wordt er ook gewerkt aan een slimme energieopslag. VDG Solar zal het dak van het warehouse zo maken dat het een lokale opwek-locatie voor duurzame energie wordt. De opgewekte energie die op een bepaald moment niet wordt gebruikt, wordt opgeslagen in een batterij. 

VDG E-commerce Warehouse Lelystad 
De energie gaat op deze manier niet verloren en kan op een ander moment gebruikt worden. Het complete pand wordt uitgevoerd met een op elkaar afgestemd systeem van vloerverwarming en koelinstallatie. Aangenaam om in te werken. 

Het VDG E-commerce Warehouse Lelystad moet in 2024 worden opgeleverd. Vanaf 10.000 m² is deelverhuur mogelijk. De organisatie is bezig met de zoektocht naar huurders. Om een maatpak te kunnen leveren, is het mogelijk om de indeling in overleg aan te passen. 

(Bronnen: Logistiek, Van Dijk Groep, Warehouse Totaal)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 02.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights