DEN BOSCH – In de gemeenteraad van Den Bosch hebben meerdere partijen harde verwijten gemaakt aan het adres van de lokale PVV fractie. Volgens meerdere raadsfracties zou de PVV fractie zich racistisch en discriminerend hebben gedragen.  

GGD Hart voor Brabant
De fractieleider van de PVV, Alexander van Hattem,  kwam met het amendement ‘Geen Islampromotie door de GGD Hart voor Brabant’. Op een folder van GGD staan 22 personen afgebeeld en een jonge moslima stond afgebeeld in Islamitische kleding, onder meer een Djellaba en Hijab. Hier is niets mis mee, maar de PVV in de raad van Den Bosch vindt het ‘onwenselijk’ dat er een foto van een kind in Islamitische gewaden prijkt op een notitie van de GGD Hart voor Brabant. 

In zijn betoog ging de PVV-fractieleider nog verder en was van mening dat het dragen van een hoofddoek door kinderen staat voor Islamitische dwang, onvrijheid en seksualisering
Op de opmerkingen van de PVV sloegen meerdere fracties aan. Zo zei de woordvoerder van Volt, Arjen van Silfhout, dat er gestopt moet worden met het normaliseren van discriminatie. In de raadzaal hangt niet voor niets artikel 1 van de Grondwet aan de muur. 

De tekst van artikel 1 van de Grondwet zegt: “ … Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan … “ 

Politiek dieptepunt
Andere fracties in de gemeenteraad hebben gezegd dat dit weer een nieuw dieptepunt is. Zo zei Mariève Craste van D66 dat volgens de PVV een Nederlands meisje hier niet mag zijn. Tevens zei ze tegen de fractievoorzitter van de PVV om eerlijk en transparant te zijn. Hiermee werd bedoeld dat het amendement van de PVV racistisch en discriminerend is en ze verweet de PVV’er van racistisch gedrag. 

De fractieleider van de PVV schoot daarna meteen in de verdediging en was van mening dat hij als als racist werd weggezet, zonder inhoudelijke onderbouwing. Volgens hem zat er geen millimeter racisme in het amendement. Het zou hem niet gaan om het kind, maar alleen om het gedwongen dragen van ‘verschrikkelijke Islamitische gewaden’. 
Overigens werd dit door de anderen ontkend en kreeg het amendement van de PVV geen enkele steun van een andere fractie.  

(Bronnen: Nederlandse Grondwet, De Gelderlander, BN de Stem) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.03.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights