ALMERE – Volgens de landelijke krant het Parool zou de Floriade in Almere veel meer hebben gekost dan tot nu toe naar buiten is gekomen. Klokkenluiders hebben aangegeven dat het verlies niet zo’n slordige 100 miljoen euro is, maar dat het evenement bijna 212 miljoen euro heeft gekost. Daarentegen zouden de inkomsten zijn blijven steken op 36 miljoen euro. 

Floriade Almere
De Floriade 2022 met als motto ‘Growing Green Cities’  werd in Almere georganiseerd. Het is een wereldtuinbouwtentoonstelling die – sinds 1960 – elke 10 jaar in een Nederlandse plaats wordt georganiseerd. Voor 2022 was het de beurt aan Almere. De begroting – volgens een bericht van 7 november 2018 in Binnenlands Bestuur – zou toen al geen 10 miljoen euro zijn, maar meer. Het college van de gemeente Almere gaf toen al aan dat de kosten voor de gemeente geen 10 maar 28 miljoen euro zou zijn. Daarnaast kwam de Volggroep Floriade – hierin zaten ook raadsleden – zelfs met een bedrag van 35 miljoen euro. Op dat moment moest men nog komen met het Definitief Ontwikkelingsplan Floriade. 

Het college gaf in 2018 aan dat de extra kosten vooral lagen in de grondexploitatie. Wegens het beperkte aantal huizen zou hier een tekort komen van 7 miljoen euro. Daarnaast moesten externe adviseurs ingehuurd worden (à la het bedrag van 4.4 miljoen euro) en moesten gemeenteambtenaren extra ingezet worden (à la het bedrag van 7 miljoen euro). Daarnaast zijn er kosten buiten de begroting gehouden, onder meer de uitkoop van een wokrestaurant voor 4 miljoen euro, de uitkoop van een camping en jachthaven. Tenslotte zouden binnen de gemeente meer afdelingen zich bezig hebben gehouden met de tentoonstelling en die werkzaamheden kosten meer dan de 7 miljoen euro genoemd door de gemeente.  

Een maand eerder gaf de toenmalige wethouder, Loes Ypma, al aan 7.5 miljoen euro extra nodig te hebben, waardoor op dat moment het bedrag op 103.4 miljoen euro kwam. En zelfs dat was niet de eerste keer dat extra de portemonnee getrokken moest worden voor de Floriade. Daarnaast was de opzet, nadat de Floriade had plaatsgevonden, dat er een nieuwe wijk gebouwd zou worden, met in totaal zo’n 660 woningen. Echter de grond leverde toen al minder geld op.   

Nog meer tegenvallers
Naast de kosten die steeds maar opliepen, bleek ook dat het voorspeld aantal bezoekers van 2.3 miljoen bij lange na niet gehaald werd. Aan het eind van de Floriade bleek de teller op 685.000 bezoekers te staan. Volgens de organisatie en de gemeente zou dit zijn gekomen door de nasleep van de pandemie veroorzaakt door het SARS-CoV-2 virus. Echter critici zijn van mening dat het aan de slechte planning en marketing heeft gelegen. Reken hierbij het struisvogelgedrag van de politiek en een fiasco is geboren. 
De directie heeft de schuld gegeven aan Corona, negatieve mediaberichten en kritische politici. Volgens de directeur van een eerdere Floriade zouden politici extra subsidies proberen te bemachtigen bij provincie en Rijk om de tekorten te dekken. 
De gemeente Almere zal in maart met haar eindafrekening komen en open kaart moeten spelen. 

(Bronnen: NOS, Binnenlands Bestuur, Almere Nieuws, Omroep Flevoland)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.03.2023

Ook te lezen op ONS Almere

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights