ZEEWOLDE –  De 16 windmolens aan de Eemmeerdijk zijn uitgedraaid. Nadat begin januari een van de molens is afgebroken, werden onmiddellijk de ander molens stilgezet. Dit was nodig om een grote controle uit te voeren. Nu blijkt dat eigenaar Vattenfall besloten heeft dat de molens niet meer zullen gaan draaien. 

Verouderde machines 
Aan het eind van dit jaar zouden de molens toch al gesloopt worden, daar het verouderde turbines waren. Ze waren bijna 25 jaar oud. Gezien dat feit heeft Vattenfall besloten geen moeite, tijd en energie meer in de verouderde windmolens te stoppen.  

De opzet was dat ze voor 1 oktober verwijderd zouden gaan worden. Doordat er een gedeelte van een van de windmolens was afgebroken, zal waarschijnlijk inhouden dat het demonteren van de molens sneller gaat plaatsvinden. 

Volgens een woordvoerder van Vattenfall kost het slopen van de windmolens zeker een aantal maanden. Indien men de klus op tijd klaar wil hebben, moet men nu reeds beginnen. Daarom zijn de turbines niet meer aangezet.  

Onderzoek 
In eerste instantie zou Vattenfall het onderzoek naar de afgebroken windmolen afwachten. Mogelijk zou dan de rest weer kunnen gaan draaien. Daar is de ondernemer van teruggekomen en heeft besloten ze niet meer in gebruik te nemen. 

Voor het demonteren is Vattenfall op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf. Ondertussen gaat het onderzoek naar de afgebroken molen wel door. Mogelijk zullen de resultaten van de breuk in april bekend worden gemaakt. 

(Bronnen: NOS, Omroep Flevoland, Zeewolde Actueel)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 24.02.2023

(Ook te lezen op ONS Wolderwijd)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights