De actiegroepen Stichting Laagvliegen Nee en de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen hebben gemeld dat ze wel geld krijgen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, maar dat gegevens niet openbaar worden gemaakt. De actiegroepen willen echter geen geld, maar willen antwoorden op gestelde vragen. 

Dwangsom 
De woordvoerder van Stichting Laagvliegen Nee heeft gemeld dat de Stichting reeds 15.000 euro heeft ontvangen. Dit ging lopen na de eerste uitspraak van de rechtbank (mei 2022). Maar er werden geen documenten vrijgegeven. 

Begin januari heeft de rechtbank in Zwolle de dwangsom wederom verhoogd. De Stichting heeft half 2021 een Wob-verzoek gedaan. Wob is de voorloper van Woo. Middels de Wob heeft de Stichting gevraagd of de cijfers van de stikstofruimte wel kloppen. Hierbij ging het over het reserveren van stikstofruimte voor wegen rond Lelystad Airport. 

Cijfers stikstofruimte 
Volgens de Stichting zijn de wegen niet meegerekend in de cijfers van 2015, die gingen over de uitbreiding van Lelystad Airport. De Stichting wil dit aantonen, maar heeft hiervoor de uitwerking en de bijbehorende documenten van de stikstofruimte nodig. 

De ministerie heeft tot nu toe de documenten niet overhandigd. Volgens de minister – in zijn verweer – is het ministerie te zwaar belast door alle Woo-verzoeken rondom het stikstof verhaal. Mede gezien het personeelstekort lukt het niet om alles op tijd af te handelen en verlopen wettelijke beslistermijnen. 

Ook in Tweede Kamer zijn gesteld door Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren. Hierbij ging het over niet-gerapporteerde uitstoot van stikstof boven 3.000 voet. Minister Harbers heeft toen gemeld dat het RIVM vanaf 2024 dit gaat berekenen. 

(Bronnen: De Stentor, De Gelderlander)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 14.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights