HARDERWIJK – Sinds de aardbevingen van maandag 6 februari kan men dagelijks het nieuws volgen over de slachtoffers in Turkije en Syrië. Het nieuws over het laatste land blijft achter bij het nieuws over Turkije. Dit is ook (bijna) zo bij de inzamelacties en donaties voor Syrië. Het land heeft het de laatste jaren al heel moeilijk gehad en daar zijn de aardbevingen overheen gekomen. 

Hulp aan Syrië 
De mediasite Asharq A-Awsat gaf op donderdag 9 februari aan dat er mogelijk al 16.000 slachtoffers waren te betreuren.Ondertussen zijn er geluiden van ruim 25.000 slachtoffers. Volgens Steven Godby, een expert op het gebied van natuurlijke gevaren aan de Nottingham Trent University in Engeland, worden de eerste 72 uur als kritiek beschouwd. Hij geeft aan dat de overlevingsratio gemiddeld gesproken binnen 24 uur 74 procent is, na 72 uur 22 procent en tegen de vijfde dag 6 procent.  

Stichting Hand in Hand voor Syrië 
De Stichting Hand in Hand voor Syrië in Nijkerk is al jaren bezig met de humanitaire hulpverlening aan alle slachtoffers van de oorlog in Syrië. Hierbij wordt niet gekeken naar kleur, taal of religieuze achtergrond. In deze tijd werden de slachtoffers geholpen aan levensmiddelen, medicatie, kleding en educatieve middelen, die naar Syrië werden verscheept. 

De Stichting Hand in Hand voor Syrië is een actie gestart om hulp te bieden aan de slachtoffers van het getroffen en zeer moeilijk bereikbare noodgebied in Syrië. De inzameling is gestart op de pagina van de Stichting (SOS Noodhulp voor Syrië) op de site van Steunactie.

De woordvoerder van de Stichting Hand in Hand voor Syrië heeft laten weten, dat de Stichting heel druk bezig is in Nijkerk en ook in Amersfoort. Hulpgoederen worden ingezameld om middels containers verstuurd te worden. 

Stichting DIZiN Harderwijk 
De Stichting DIZiN steunt de actie van de Stichting Hand in Hand voor Syrië. Donaties kunnen overgemaakt worden op de site van deze Stichting. Tevens heeft de Stichting DIZiN hier ook een site aangemaakt als collectant, waarop ook gedoneerd kan worden. Ondertussen wordt duidelijk dat het moeilijk is voor grote organisaties en hulpdiensten om snel hulp te bieden aan de slachtoffers in Syrië. Kleine organisaties met directe lokale contacten hebben mogelijk meer kans om de hulp te bieden. 

Tevens is de Stichting DIZiN gestart met steun aan de hulp richting Gaza, om daar voedselpakketten, kleding en dekens te laten verstrekken. Dit gebeurt middels het Team Humanity Gaza. Ook hiervoor kan men een donatie overmaken. Dit kan via de site ‘Humanitaire hulpcampagne voor arme Palestijnen in Gaza’. De actie is van een team in Gaza dat (bijna) dagelijks bezig is met hulp aan de mensen van Gaza. 

(Bronnen: Crowdfunding Steunactie, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights