NIJKERK – Vanaf afgelopen maandag – na de aardbevingen in Turkije en Syrië – is het nieuws over de slachtoffers dagelijks op de nationale en internationale tv en in de media. Opvallend is dat er vele landen ‘actief zijn’ om hulp te bieden aan de slachtoffers in Turkije. Terecht natuurlijk, maar er zijn ook vele slachtoffers te betreuren in Noord-Syrië. Een gebied dat het al slecht had. 

Hulp aan Syrië 
De mediasite Asharq A-Awsat gaf op donderdag 9 februari aan dat er mogelijk al 16.000 slachtoffers zijn te betreuren. Volgens Steven Godby, een expert op het gebied van natuurlijke gevaren aan de Nottingham Trent University in Engeland, worden de eerste 72 uur als kritiek beschouwd. Hij geeft aan dat de overlevingsratio gemiddeld gesproken binnen 24 uur 74 procent is, na 72 uur 22 procent en tegen de vijfde dag 6 procent.     
Daarom is het van groot belang dat de hulp zo snel mogelijk een grote vorm krijgt voor beide landen. Op dit moment zijn er al berichten te vinden dat Turkse moskeeën aan de bel trekken, daar er genoeg hulpmiddelen binnen zouden zijn gekomen. 

Dit in tegenstelling met de mensen en slachtoffers van Syrië. Daar moet met grote spoed hulp naar toe. Door politieke kwesties komt de hulp aan Syrië nauwelijks of heel traag op gang. Het is wel zo dat grote organisaties bezig zijn om hulpgoederen en donaties in te zamelen, maar wanneer komen die zaken bij de juiste mensen in Syrië terecht?

Stichting Hand in Hand voor Syrië 
De Stichting Hand in Hand voor Syrië in Nijkerk is al jaren bezig met de humanitaire hulpverlening aan alle slachtoffers van de oorlog in Syrië. Hierbij wordt niet gekeken naar kleur, taal of religieuze achtergrond. In deze tijd werden de slachtoffers geholpen aan levensmiddelen, medicatie, kleding en educatieve middelen, die naar Syrië werden verscheept. 

De Stichting bestaat uit vrijwilligers, zowel in Nederland als in Syrië. Vanuit Nederland worden de goederen verscheept, zodat de vrijwilligers in Syrië er zorg voor kunnen dragen dat de hulpmiddelen op de juiste plaatsen komen.  

De Stichting Hand in Hand voor Syrië is een actie gestart om hulp te bieden aan de slachtoffers van het getroffen en zeer moeilijk bereikbare noodgebied in Syrië. De inzameling is gestart op de pagina van de Stichting (SOS Noodhulp voor Syrië) op de site van Steunactie. 
Via de site kan men een bepaald bedrag doneren of zelf collectant worden. De Stichting kan sneller hulp bieden op die plaatsen waar het nu nodig is. Maar er is hulp nodig en veel hulp nodig. De Stichting roept de lezers op om te helpen, de slachtoffers in Syrië te ondersteunen en dus te doneren. 

(Bronnen: Asharq Al-Awsat, Stichting Hand in Hand Syrië (+ Facebook), Steunactie, Khamakar News Agency) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 09.02.2023

3 gedachte over “<strong>Het is nú tijd voor zorg én voor humanitaire steun aan Syrië </strong>”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights