Palestijns Nieuws

Gezien het feit dat de Nederlandse media niet of nauwelijks enig relevant nieuws over de Palestijnen, de Palestijnse strijd en Palestina produceert, wordt daar vanaf nu verandering in aangebracht. Khamakar News Agency zal het nieuws volgen van bevriende Palestijnse sites en daar waar nodig en mogelijk is, het nieuws in het Nederlands vertalen. Men is ook medeplichtig als men het nieuws niet vertelt.

Donderdag 09.02.2023 
Israëlische leger doodt een Palestijns kind in Nablus

Op dinsdagochtend hebben Israëlische soldaten een Palestijns kind gedood in Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank.
Mediabronnen zeiden dat verschillende gepantserde militaire voertuigen Nablus binnenvielen, wat leidde tot protesten voordat de soldaten een spervuur van scherp vuur, met rubber beklede stalen kogels, gasbommen en schokgranaten afvuurden.
In een korte verklaring zei het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat de soldaten de 17-jarige Hamza Amjad Al-Ashqar uit het vluchtelingenkamp Askar Al-Jadid in Nablus hebben vermoord nadat ze hem met scherp in het gezicht hadden geschoten.
Het voegde eraan toe dat het leger sinds begin dit jaar 42 Palestijnen heeft gedood, onder wie negen kinderen en een vrouw.
Het is vermeldenswaard dat de soldaten het kind neerschoten toen de militaire voertuigen zich terugtrokken uit het gebied van huisvestingsprojecten in Nablus.

Israëlische soldaten schieten twee Palestijnen neer, één ernstig, in Nablus

Woensdagochtend viel een grote Israëlische legermacht het vluchtelingenkamp Balata binnen, ten oosten van Nablus, in het noordelijke deel van de bezette West Bank, wat leidde tot protesten, voordat de soldaten twee Palestijnen neerschoten, waaronder een die levensbedreigende verwondingen opliep.
In een verklaring bevestigde het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid dat de soldaten de twee jonge mannen neerschoten en zei dat een van hen in het hoofd was geschoten.
Het voegde eraan toe dat de kogel van het Israëlische leger de Palestijn achter zijn oor trof en door zijn mond naar buiten kwam, en verklaarde dat de jongeman met spoed naar de operatie was gebracht en momenteel in kritieke toestand op de Intensive Care ligt.

Israëlische soldaten ontvoeren 19 Palestijnen in Burqin, nabij Jenin

Op dinsdagmorgen vielen tientallen soldaten de stad Burqin binnen, ten zuidwesten van de stad Jenin in het noorden van de West Bank, bestormden en plunderden vele huizen, en ontvoerden 19 Palestijnen, onder wie broers en verschillende voormalige politieke gevangenen.
Mediabronnen zeiden dat de soldaten de stad vanuit verschillende richtingen binnenvielen voordat ze tientallen huizen bestormden en plunderden.
Ze voegden eraan toe dat de soldaten de hoofddeuren van verschillende huizen bekabelden en tot ontploffing brachten voordat ze hen binnenvielen en hun daken bezetten om te gebruiken als vuurposten en bewakingstorens.
De soldaten slingerden ook met beledigingen, ondervroegen en vielen veel Palestijnen in hun huizen aan, en hielden vier jonge mannen een paar uur vast op de militaire basis van Salem.

Israëlische leger ontvoert 27 Palestijnen op de West Bank

Op dinsdagmorgen hebben Israëlische soldaten zevenentwintig Palestijnen ontvoerd, waaronder 19 in de stad Burqin, ten zuidwesten van Jenin, tijdens massale invasies en gewelddadige huiszoekingen op de bezette West Bank. Het leger doodde ook een kind in Nablus.
In het vluchtelingenkamp Qalandia, ten noorden van het bezette Jeruzalem, ontvoerden de soldaten drie jonge mannen, geïdentificeerd als Ala’ Sho’ani, Hasan Manasra en Ala’ Manasra, nadat ze hun huizen waren binnengevallen en gewelddadig hadden doorzocht.
In Qalqilya, op de noordelijke West Bank, ontvoerden de soldaten de coördinator van het Popular Committee against the Annexation Wall and colonies, Morad Eshteiwi, 45, vanuit zijn huis in de stad Kufur Qaddoum, en Ekrima Nofal, 32, vanuit zijn huis in het dorp Hijja, ten oosten van de stad.

Soldaten ontvoeren zeven Palestijnen op de West Bank

Op woensdagmorgen vielen Israëlische soldaten vele huizen op de bezette West Bank  binnen en plunderden ze, en ontvoerden ze zeven Palestijnen, onder wie een journalist, een vader en zijn zoon.
In Jenin, op de noordelijke West Bank, ontvoerden de soldaten een jonge man, Hasan Faisal Abu Ar-Rob, uit zijn huis in het dorp Misilyah, ten zuiden van Jenin, in het noordelijke deel van de West Bank.
Hasan is de broer van Mustafa Faisal Abu ar-Rob, 31, die op 14 april 2022 door Israëlische soldaten werd gedood, samen met Sha’s Fuad Kamaji, 29, en vier anderen verwondde in verschillende delen van Jenin.
De soldaten vielen ook de stad Meithalun binnen, ten zuiden van Jenin, en ontvoerden een jongeman, Saleh Rafat Sabay’a, uit zijn huis.

PCHR stuurt een inzending naar de VN-onderzoekscommissie

Het Palestinian Centre for Human Rights (PCHR) heeft een bijdrage gestuurd naar de VN-onderzoekscommissie voor de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, en in Israël als reactie op haar oproep tot indiening.
De inzending bevatte informatie over de aanvallen op Palestijnse mensenrechtenactivisten, activisten en journalisten.
De inzending had betrekking op de invallen van de Israëlische bezettingsmacht (IOF) op zeven Palestijnse maatschappelijke organisaties op de bezette West Bank in augustus 2022, nadat ze door de Israëlische bezettingsautoriteiten ten onrechte waren aangemerkt als “terroristische organisaties”.
Daarnaast belichtte de inzending de moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh, de deportatie van mensenrechtenadvocaat Salah Hamouri, de arrestatie van activisten Nasser Nawaj’ah en Hafez Huraini, en het opleggen van een gesloten militaire zone‘ aan het huis van de Palestijnse activist Issa Amro.

WAFA: “Israëlische mensenrechtenorganisaties betreuren dat de hoge vertegenwoordiger van de EU amnestie gelijkstelt aan antisemitisme”

Twaalf mensenrechtenorganisaties in Israël betreuren de recente verklaringen van de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie, Josep Borrell, over het rapport van Amnesty International “Israel’s Apartheid tegen Palestijnen“, waarin hij verwees naar de IHRA-definitie van antisemitisme op een manier die suggereerde dat deze van toepassing is op het rapport van Amnesty.
“Gezien de zich verdiepende mensenrechtencrisis in de bezette Palestijnse gebieden, beschouwen we het zich ontvouwende debat over de misdaad van apartheid in relatie tot Israëls behandeling van Palestijnen niet alleen als legitiem, maar ook als absoluut noodzakelijk“, aldus de 12 organisaties in hun verklaring.

Palestina: Scholen sluiten wegens slecht weer

Het Palestijnse Ministerie van Onderwijs heeft vandaag de scholen op de bezette West Bank en in de Gazastrook geschorst na de aanbeveling van het Noodcomité met betrekking tot het weer.
In een verklaring die gisteren is uitgegeven en geciteerd door het Palestijnse persbureau Wafa, zei het ministerie van Onderwijs van de Palestijnse Autoriteit dat het alle scholen zal sluiten om de veiligheid van studenten te waarborgen.De Palestijnse Meteorologische Dienst voorspelt dat de West Bank en Gaza zullen worden getroffen door een diepe depressie die gepaard gaat met een luchtmassa van polaire oorsprong, die naast wind en regen ook een aanzienlijke temperatuurdaling kan veroorzaken.

(Bron: IMEMC, MEMO)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 09.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights