Natuurcafé Lelystad houdt op 17 februari een thema-avond over stadsecologie en doelsoorten in de Duurzaamheidswinkel in het voormalig postkantoor aan het stadhuisplein. De inloop is vanaf 20.00 uur. Deze avond gaan we kijken naar ‘doelsoorten’ en ‘groen-blauwe dooradering’ van Lelystad. De uitkomsten van deze avond worden betrokken bij de uitwerking van de Agenda Natuur, die momenteel door de gemeente Lelystad opgesteld wordt. Deze avond wordt begeleid door de stadsecologen van de gemeente.

Natuur in de stad 
De natuur ervaren kan ook in de stad: in je eigen tuin, in het park, op het schoolplein of op kantoor. Steden worden steeds vaker ontdekt door wilde dieren en planten, waardoor de stad een nieuw ecosysteem op zichzelf wordt met een unieke combinatie van soorten en interacties. We noemen dit ‘stadsecologie’ en het betekent simpelweg: al het biologische leven in de stad. De stad wordt gezien als ecosysteem, want het is een dynamisch en divers leefgebied, niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren. Daarnaast is er dringend behoefte aan natuur in de stad, voor schone lucht, waterafvoer en een gezonde leefomgeving voor mensen. 

Hoe bevorderen we de natuur in en om de stad? En voor welke soorten kan de stad dienen als habitat? Dat hangt af van het ontwerp, beheer en beleid in de stad. Er komen in Lelystad verschillende gebiedstypen en biotopen voor die vaak met elkaar samenhangen. Voor deze verschillende biotopen kan je doelsoorten vaststellen. Deze soorten vertegenwoordigen vervolgens een veelheid aan andere soorten. De gemeente heeft hiervoor een voorlopige ‘doelsoortenlijst’ opgesteld. In 2009 is ook een gebiedenkaart vastgesteld met ecologische verbindingen in de stad en met de biodiversiteit in belangrijke gebieden.

Op 17 februari willen we met inwoners van Lelystad in gesprek om te bekijken of de verbindingen (groen-blauwe structuur) op de juiste plek liggen, of er geen belangrijke gebieden over het hoofd gezien zijn en of we het beleid op de juiste doelsoorten richten. Daarnaast willen we weten welke natuurstructuren de gemeente actief zou moeten beschermen, door deze bijvoorbeeld in de Omgevingsvisie en/of Omgevingsplan op te nemen.

Voor wie?
De avonden van Natuurcafé Lelystad zijn toegankelijk voor iedereen die ‘iets’ met natuur heeft en enthousiast is om in een informele sfeer te praten over natuur, of om ideeën en ervaringen uit te wisselen, of om misschien met elkaar soorten op naam brengen. De toegang is dus niet beperkt tot leden van natuurverenigingen. Natuurcafé Lelystad is een werkgroep van KNNV afdeling Lelystad. Tijdens deze avond zijn koffie en thee aanwezig, iets voor bij de koffie, fris, etc. wordt door de deelnemers zelf meegenomen.

Wilt u op de hoogte blijven van Natuurcafé Lelystad? Stuur dan een bericht naar: natuurcafe.lelystad@upcmail.nl

(Persbericht Natuurcafé Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights