NIJVERDAL – De minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, is van mening dat meldkamers moeten stoppen met journalisten in te seinen bij incidenten. Hierbij zou het gaan om incidenten als woningbranden, verkeersongevallen en steekpartijen. Journalisten en persfotografen hebben hier tegen gereageerd en gaven aan, dat men door de stap van minister geen verslag meer kan doen over politiezaken.   

Privacygevoelig 
Door de uitvoering van het besluit van de minister van Justitie en Veiligheid zullen geen persalarmeringen meer gestuurd gaan worden naar de 112-fotografen en de journalisten in de regio van het nieuws. Hierdoor zullen deze professionals niet langer meteen meer op de hoogte te zijn van incidenten.   

De minister heeft het besluit genomen naar aanleiding van een advies van de landsadvocaat. Volgens deze advocaat zouden de incidentmeldingen aan journalisten en persfotografen in strijd zijn met de privacywetgeving. De incidentmeldingen zouden informatie kunnen bevatten waarbij men terug zou kunnen gaan tot een individu. 
De tekst van de incidentmeldingen worden automatisch verstuurd, waardoor er geen tijd is om te checken of er persoonsgegevens in de berichten zouden staan.    

Versus Persvrijheid 
Hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland heeft op het besluit van de minister gereageerd met de opmerking dat het besluit ten koste gaat van de persvrijheid. Door het besluit van de minister zullen de inwoners niet meer weten of er bijvoorbeeld in de buurt een gaswolk hangt. 
Omroep Tholen geeft aan dat de pers geen verslag doet van medische incidenten waarbij een ambulance is betrokken. Maar daarentegen zijn de automatische persmeldingen hard nodig om de bevolking op de hoogte te brengen van zaken die er (dagelijks) gebeuren. Tevens kunnen de journalisten zien wat er gebeurt en wat er gedaan wordt door de hulpverleners. Hierdoor hebben de journalisten en de fotografen een soort van waakhondfunctie. 

Hetzelfde geluid komt van HV Zeeland. Dit is een site over hulpverlening en veiligheid in Zeeland. Het bedrijf is voor zo’n 90 procent afhankelijk van de 112-meldingen die automatisch binnenkomen. Het nieuws wat hieruit voortkomt, wordt al 20 jaar op deze manier gebracht, deels voor de eigen site, deels voor lokale, regionale, landelijke en internationale media. Op het moment dat de minister haar plan doordrukt, zal de 112-berichtgeving waarschijnlijk gaan verdwijnen. In dat geval zal er een complete chaos ontstaan, doordat woordvoerders van meldkamers zelf de pers weer moeten gaan bellen en vertellen wat er gaande is. Juist dit was gestopt, omdat het niet werkte en omdat dat de woordvoerders 24/7 bereikbaar moeten zijn.  

Ook vanuit Nijverdal is hetzelfde geluid te horen. Bert Kamp, die News United heeft opgericht, werkt al jaren als 112-fotograaf in Twente. Bij zijn bureau zijn vele 112-fotografen uit de regio aangesloten. Deze professionals gaan naar de plaats van incidenten en maken daar foto’s en video’s. Deze worden dan weer verkocht naar de regionale en landelijke media.
Volgens de heer Kamp zal het besluit van de minister inhouden dat het aantal nieuwsberichten over ongevallen, politie-invallen en andere incidenten behoorlijk gaat verminderen. Tevens geeft hij aan dat de berichten al voor een (groot) gedeelte anoniem is gemaakt. Ook hier worden geen berichten over de ritten van ambulance ontvangen. Natuurlijk wel over een brand, waar dan ook. Maar men weet snel in de buurt dat er een brand is. Niets privacygevoelig. Bij een dodelijk ongeval wordt altijd gewacht op de politie en de nabestaanden, voordat een bericht wordt doorgestuurd.   
Daarentegen heeft tegenwoordig een ieder een mobieltje met camera. Meestal staan foto’s al op social media voordat de professionals aanwezig zijn. 

(Bronnen: Omroep Tholen, Tubantia, Omroep Zeeland) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 08.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights