HAARLEMMERMEER – In de lokale media was enige dagen geleden te lezen dat de gemeente Haarlemmermeer ruim een kwart wil bezuinigen op het budget van Jongerenwerk, vanaf 2024. In eerste instantie was het zelfs 50 procent. Echter er waren verzachtingen op de totale bezuinigingsoperatie van 13, 4 miljoen. Zodoende bleef de ‘schade’ voor het Jongerenwerk beperkt tot 28 procent.  

Het artikel is zo een belangrijk item, dat het in de lokale media als premium wordt geclassificeerd, waardoor het artikel achter de ‘betaalmuur’ terecht is gekomen. Niet te lezen voor iemand die geen abonnement wil hebben op lokaal nieuws. 

Raadsvergadering 2 februari 
Op de agenda van de gemeenteraad van Haarlemmermeer op donderdag 2 februari staat een Sessiedebat met daarbij vragen van de PvdA (ingediend in november 2022). Volgens de fractie wonen er in Haarlemmermeer zo’n 25.000 jongeren tussen 12 en 25 jaar. Ook in de gemeente neemt de mentale problematiek met de huidige problemen in de samenleving toe. Daarom – zegt de fractie van de PvdA – moet er genoeg ondersteuning zijn om een helpende hand en een luisterend oor te bieden. Tevens wordt aangegeven dat door de voorgenomen bezuinigingen er bezuinigd gaat worden op het ambulante Jongerenwerk, terwijl de jongerenwerkers zo hard nodig zijn. Als de gemeente doorgaat met de voorgestelde bezuinigingen, zal de problematiek alleen maar toenemen en wordt de nodige zorg uiteindelijk duurder. 

De gemeente heeft een document toegevoegd aan de raadsstukken, waar het een en het ander uitgelegd wordt. 
Het ambulante Jongerenwerk wordt uitgevoerd door de stichting Meerwaarde, waarvoor een bedrag van 1.749.650 euro wordt betaald. De stichting zet zich in op Jongerenwerk (niet alleen ambulant), het participatieproject MENES en de sociaal makelaar jeugd. Alleen al op het Jongerenwerk wordt ruim 14.000 uur op jaarbasis ingezet. In eerste instantie zou de gemeente het bedrag terugbrengen naar 984.100 euro (wat betekent bijna 8.000 uur), maar met de geplande verzachtingen is dit aangepast naar een bedrag van 1.241.700 euro. Dit laatste bedrag zou een inzet zijn voor ruim 10.000 uur op jongerenwerk. 

Volgens de gemeente zullen de komende periode gesprekken met de professionals van Meerwaarde worden gevoerd over de gehele pakket van Meerwaarde en hoe de resterende bezuinigingen hierin vorm zullen krijgen.  
Daarnaast – volgens de gemeente Haarlemmermeer – voert de stichting Meerwaarde voor de gemeente het jongerenwerk uit. De uitgevoerde activiteiten zijn onderdeel van een grotere subsidie aan Meerwaarde voor Welzijnswerk. De uitgevoerde activiteiten zijn niet binnengehaald middels een aanbesteding. De wethouder Fysieke Leefomgeving, Woonbeleid, Jeugd & Onderwijs en Doelgroepenbeleid en de wethouder Zorg, Welzijn, Energie en Klimaat, als ondertekenaars van het document, hebben gemeld dat de stichting Meerwaarde de opdracht heeft – met de subsidie – bepaalde doelen na te streven.  

(Bronnen: IJmuidercourant, Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Gemeente Haarlemmermeer, MeerWaarde) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 01.02.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights