Woensdag 11 januari kon directeur van KC Het Mozaïek SCPO/GO! Lelystad, Ingeborg Gels, melden dat jeugdige vandalen weer hadden toegeslagen. Deze keer ging het over ingegooide ruiten (is al zo wat voor de zesde keer) en graffiti die op muren en ramen gespoten was.  

Vernielingen
Het is schering en inslag als het gaat om vernielingen bij basisscholen in Lelystad. En het lijkt er op of dat het steeds erger wordt. De gemeente Lelystad heeft gemeld dat de schade door vandalisme aan scholen zo’n 200.000 euro was in het afgelopen jaar.  

Hierbij moet denken aan vernielde ruiten, graffiti, prullenbakken die ontploft zijn door vuurwerk. Maar soms is er ook een AED-apparaat dat van te muur is getrokken en vernield. Bezorgde ouders geven aan dat het niet netjes is. 

Cameratoezicht 
Een van de overkoepelende organisaties voor basisscholen, SKO, is van mening dat cameratoezicht zou helpen tegen vandalisme. Echter de gemeente Lelystad wil hier niet aan meewerken. Marc Kammeraad van SKO zegt dat het wél zou werken tegen vandalisme. 

Een aantal scholen in Lelystad hebben ondertussen toezicht middels een camera op het plein. De camera’s zijn door de schoolbesturen zelf aangeschaft, betaald en opgehangen. De scholen moeten de kosten zelf betalen, echter het zou de gemeente in de kosten schelen als er minder vandalisme zou zijn.  

SKO-scholen
SKO bouwt aan het onderwijs van morgen, met het hart, met lef en vertrouwen. Dit doet men omdat de leerlingen en medewerkers de ruimte verdienen om geluk te ervaren. SKO bestaat uit 650 medewerkers, die onderwijs bieden aan 6.700 leerlingen. 

Mocht SKO op haar scholen camera’s gaan plaatsen, dan zou dat in feite moeten op 27 basisscholen, wat behoorlijk in de papieren zou lopen. Er zijn SKO-scholen te vinden in Almere, Lelystad, Dronten, Biddinghuizen, Swifterbant, Elburg, ‘t Harde, Harderwijk, Nunspeet en Putten.  

Open Schoolplein Beleid
Voor  de scholen in Lelystad geldt het zogenoemde Open Schoolplein Beleid. Dit houdt in dat na schooltijd de buurtbewoners ook gebruik mogen maken van het schoolplein. Daarentegen is de gemeente verantwoordelijk voor onderhoud van de scholen en pleinen.  

Daarnaast betaalt de gemeente de schade van vandalisme. Mede door dit laatste, is het voor schoolbesturen niet helemaal duidelijk waarom de gemeente niet wil overgaan op cameratoezicht op de schoolpleinen. Ook wil de gemeente geen compleet omheinde pleinen, omdat dat het Open Schoolplein Beleid zou storen.  

(Bronnen: SKO, Omroep Flevoland, lelystad.nieuws.nl) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 28.01.2023 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights