VOORST – Op 1 januari 2022 bleek 1 op de 16 woningen in de gemeente Voorst onbewoond te zijn. Daarmee gaat de gemeente voorop in de provincie Gelderland. Echter de gemeente, de makelaars en zelfs de lokale woningcorporatie snappen de cijfers niet. Volgens deze organisaties kunnen de cijfers niet kloppen.  

Registratie 
In de stukken van het College van Burgemeester & Wethouders zijn (nog) geen gegevens gevonden over de leegstand van woningen. Echter dit is mogelijk te verklaren omdat de laatste besluitenlijst van week 2 is en niet van week 3. 
Volgens de lokale / regionale media zijn er ellenlange wachtrijen voor een sociale huurwoning. Tevens zijn gemeenten in heel Nederland op zoek naar ruimten om te kunnen bouwen. Dit gebeurt ook in de gemeente Voorst. Maar volgens het CBS blijkt in deze gemeente nogal wat woningen niet bewoond te zijn. 
Het zou dan vooral gaan om huurwoningen, zo’n kleine 12 procent van de huurwoningen zou ‘onbewoond’ zijn. Maar het fenomeen van leegstand komt ook voor bij koopwoningen, zo’n ruim 3 procent wordt niet bewoond. 

Verhuur
De cijfers zijn bekend gemaakt door de regionale media, waarna meteen naar elkaar gekeken wordt. Volgens de grootste verhuurder in Voorst, woningcorporatie IJsseldal Wonen, zijn de cijfers niet bekend. De corporatie heeft zo’n 2.300 woningen, maar als er ergens leegstand is, is dat maar voor een korte duur. Meestal is dat het geval als de ene bewoner vertrekt en de volgende de woning gaat bewonen. Dan kan het best wel eens 2 weken een zogenoemde ‘leegstaande woning’ zijn. Op dit moment zou dat gaan om een kleine 10 woningen. Maar volgens de woordvoerder zouden de cijfers niet voor hun portefeuille zijn. 

Volgens de site van IJsseldal Wonen worden huurwoningen via Woonkeus Stedendriehoek aangeboden. Dit geldt dan voor Apeldoorn, Zutphen, Deventer, Voorst, Brummen en Lochem. De woningcorporatie meldt dat de woningen verdeeld worden op basis van inschrijfduur middels loting of directe verhuur. Daarnaast wordt in een aantal gevallen een woning aangeboden, waarbij dorpsbinding voorrang heeft. 
Op de site is geen wachttermijn te vinden of gegevens over de wachtlijst. 
De site Woonkeus Stedendriehoek meldt wel dat het lastig te voorspellen is wat de kans is op een woning. Die kans is afhankelijk van de inschrijftijd, het inkomen, de gezinssamenstelling en van andere woningzoekenden. In het algemeen zal een lange inschrijfduur meer kans op een woning geven.

Maatregelen
De cijfers over leegstaande woningen zijn bij de makelaars ook niet bekend. Maar ook de woordvoerder van de gemeente, geeft aan dat men geen idee heeft waar de cijfers van het CBS vandaan komen. Het is op dit moment niet te verklaren en de gemeente herkent zich ook niet in het beeld dat er relatief gezien veel woningen leeg zouden staan. 
Volgens de gemeente zou het kunnen liggen aan de registratie. Maar mochten de cijfers correct zijn, dan zal de gemeente gaan nadenken over de te nemen maatregelen. Het doel moet dan zijn dat de woningen zo snel mogelijk beschikbaar komen voor woningzoekenden.  

(Bronnen: Gemeente Voorst, De Stentor, AD, IJsseldal Wonen, Woonkeus Stedendriehoek) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 27.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights