ZEEWOLDE – In Zeewolde is de Stichting ‘De Ondersteuning’ opgericht om zich in te zetten voor hulpbehoevende mensen in Zeewolde. De Stichting geeft op haar site aan dat bij steeds meer mensen – na aftrek van de vaste lasten – er nog nauwelijks geld overblijft voor de dagelijkse boodschappen, voor het dagelijks voedsel. 

Hulpbehoevenden 
Ook in Zeewolde zijn mensen die moeite hebben om alles rond te krijgen in de maand, gezien de hoge kosten aan energierekeningen en de prijzen van voedsel. Het wordt steeds erger. Ook mensen die een ‘redelijk’ inkomen hebben, komen in de problemen en houden aan het eind van de maand nauwelijks nog geld over om gezond en regelmatig te eten. Volgens het Rode Kruis wordt dit ‘voedselarmoede’ genoemd.   

Overal worden initiatieven gestart, die deze mensen willen helpen, onder meer via de Voedselbanken, privé soort Voedselbanken, Buurtkastjes, de nieuwe gratis supermarkt Fris. In Zeewolde is de Stichting ‘De Ondersteuning’ gestart om de mensen die het moeilijk hebben te helpen, te ondersteunen. 

De Stichting meldt dat er veel schrijnende gevallen bekend zijn. Gesproken wordt over ouderen die onderkoeld met jas en handschoenen in hun huis zitten – vanwege de onbetaalbaar geworden energierekeningen – en daarnaast niets of nauwelijks wat te eten hebben. Daarnaast zijn er verhalen van kinderen die zonder eten naar school moeten gaan en verhalen van gezinnen die nog maar 1 keer per dag kunnen eten. 

De Ondersteuning 
De initiatiefnemers van de Stichting De Ondersteuning zijn een vader en zijn dochter, die beide uit de zorg komen. De Stichting zal zich met name richten op de groep mensen die ‘net buiten de boot’ dreigt te vallen. Dit komt omdat deze mensen net een paar euro boven de grens zitten. Doordat deze mensen net boven de grens zitten, komen deze mensen niet in aanmerking voor een toeslag – welke dan ook – , kunnen deze mensen niet aankloppen bij de Voedselbank of een andere soort van hulp. 

Doordat dit het geval is, komen deze mensen tóch onder de armoedegrens. Juist deze mensen wil De Ondersteuning ondersteunen door het schenken van levensmiddelen via een bezorgroute. Mensen kunnen zich aanmelden via de site van de Stichting, waarna iemand langs komt. Ondertussen heeft de Stichting een bestelauto in bezit, met een duidelijk herkenbaar logo. 
De Ondersteuning is net gestart, maar heeft ondertussen hulp gekregen van Supermarkt Coop Verduijn Zeewolde en Dijkstrabio Zeewolde (voor eieren). Natuurlijk heeft de Stichting meer hulp nodig, donateurs-in-natura. Particulieren / bedrijven die levensmiddelen willen schenken en / of een donatie willen doen, worden uitgenodigd om dit te doen. Informatie is te vinden op de site. Tenslotte zijn vrijwilligers van harte welkom, die goederen willen ophalen om daarna deze weer via de bezorgroute af te leveren.

(Bronnen: Stichting De Ondersteuning, Zeewolde Actueel)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 26.01.2023 

Nu ook te lezen op ONS Wolderwijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights