ALMERE – Bij de 688e Politieke Markt op donderdag 12 januari heeft de fractie van Leefbaar Almere vragen gesteld aan het college over het faillissement van Panta Rhei Zorg BV in Emmeloord. Panta Rhei – volgens haar site – staat voor ‘beweging in leven en werk”. In Almere had de zorginstelling zo’n 60 cliënten. 

Zorg wordt gecontinueerd 
Volgens de vragen van Leefbaar Almere is – tijdens de Politieke Markt gemeld – Panta Rhei Zorg BV failliet verklaard. Het faillissement treft volgens de fractie verschillende cliënten, die op verschillende manieren zorg hebben ontvangen. Dit gebeurde via óf een PGB óf via gemeentelijke trajecten gericht op sociale activatie en participatie. De fractie heeft tijdens de Politieke Markt vragen gesteld over het toekomstperspectief op de korte termijn, nu de zorg voor deze cliënten is weggevallen.   

Op de vragen van de fractie heeft wethouder Maaike Veeningen gemeld dat de klanten van Panta Rhei Zorg BV verzekerd zijn dat hun zorg wordt gecontinueerd. Panta Rhei begeleidde middels de PGB, individuele begeleiding voor mensen met verstandelijke en psychische klachten. 
Volgens wethouder Maaike Veeningen was de gemeente Almere al bezig om voor de klanten van Panta Rhei BV een andere organisatie te zoeken. Dit was reeds in gang gezet, omdat Panta Rhei BV bij de aanbesteding voor volgend jaar / komende jaren niet was aangewezen als gecontracteerde partij. 

Het faillissement kwam daar dus bij. Volgens de wet is het zo, dat de zorg bij een faillissement nog 6 weken moet worden uitgevoerd. Al bij al moet de gemeente nu sneller in gesprek om een oplossing te zoeken en de overgang naar een andere organisatie te regelen. 

Panta Rhei
Opvallend is dat er al ‘een Panta Rhei Haarlem BV’ in 2013 failliet is verklaard. Panta Rhei Zorg BV is sinds februari 2019 ingeschreven bij de KvK en 4 jaar later failliet verklaard. Ondertussen is de site van Panta Rhei BV nog actief, waarbij bij het tabje ‘de regio’s’ de regio Almere nog genoemd wordt. Op de site wordt gemeld dat men bij Panta Rhei Zorg terecht kan voor al de vragen met betrekking tot begeleiding en coaching. De organisatie – volgens de site – begeleidt vanuit de PGB, begeleiding individueel voor mensen met verstandelijke en psychische klachten. 

De gemeente Almere heeft eerder een aanbesteding uitgezet en hieruit is gebleken dat Panta Rhei niet tot de gecontracteerde partijen hoorde. Welke partijen wel zijn gecontracteerd zijn te vinden op de site van de gemeente Almere. De gemeente heeft gemeld dat alle klanten een ‘andere zorgaanbieder’ krijgen en dat men geen zorgen hoeft te maken over de huidige zorg. Almere zal dit met flinke snelheid uitvoeren. 

(Bronnen: Almere Deze Week, Panta Rhei, Gemeente Almere, Faillissements Dossier) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.01.2023   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights