Volgens de kunstcommissie van ziekenhuis St Jansdal is uit onderzoeken gebleken dat patiënten zich beter thuis voelen en eerder genezen in een aangenaam klimaat. Daarom heeft het ziekenhuis een genezend klimaat ingesteld. Dit houdt in dat er veel aandacht besteedt wordt aan de inrichting en aankleding van de ruimten.

Kunst
Een prettig gevoel voor patiënten, bezoekers en medewerkers kan komen van schilderijen en sculpturen. Een schilderij in de huiskamer thuis geeft een prettig gevoel en dit is hetzelfde voor ruimten in het ziekenhuis.

Zoals op andere plaatsen in de stad waar schilderijen en andere kunstwerken te bekijken zijn, blijven bezoekers in het ziekenhuis vaak even stilstaan om van de mooie en vele kunstwerken te genieten.

Kunst van Jan-Albert Ernsten
In de centrale hal, 1e gang en 1e helft van de 2e gang in ziekenhuis St Jansdal Lelystad zijn kunstwerken van Jan-Albert Ersten te zien. Hij is een amateurkunstenaar woonachtend in Lelystad. Hij schildert graag allerlei menselijke emoties.

De kunstenaar Ernsten gebruikt vaak warme kleuren maar hanteert ook soms zwart-witte tinten of bruine kleuren. Hij hoopt dat zijn kunstwerken mogen bijdragen aan het genezend klimaat en dat mensen bij het bekijken van zijn schilderijen een prettig gevoel krijgen.

Stichting Esperanza Bolivia
Jan-Albert Ernsten exposeert met expressieve olieverfschilderijen. Hierbij gaat het om kinderkoppies, doorleefde oudjes, popsterren en bloemen. Bij de verkoop van een schilderij, wordt 25 procent gedoneerd aan de Stichting Esperanza Bolivia.

De kunstenaar is tweede secretaris van het bestuur van de Stichting. Deze Stichting werkt sinds 2016 samen met de Duitse organisatie BKHW. Deze organisatie zet zich in voor hulp aan Boliviaanse kinderen, middels eigen projecten, maar ook om andere, bestaande projecten te ondersteunen.

(Bronnen: Ziekenhuis St Jansdal, FlevoPost, Ap-Arts, Esperanza Bolivia) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 25.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights