Op vrijdag 16 oktober 2020 was voor leerlingen groep 7 en 8 van de Ariënsschool en de Maaspleinschool in Utrecht de aftrap van de pilot van het onderwijsprogramma ‘Kapot Sterk’. Met het programma willen gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) de jonge jeugd bewust maken van de minder aantrekkelijke kanten van een loopbaan in de drugscriminaliteit.

‘Kapot Sterk’
Vaak komen jongeren al op (heel) jonge leeftijd in aanraking met (drugs) criminaliteit. Misschien omdat ze het zien op straat of omdat ze gevraagd worden om mee te doen. Dit gebeurt ook wel zonder het zelf te weten.

Veiligheidspartners willen met het onderwijsprogramma ‘Kapot Sterk’ bij kinderen op jonge leeftijd een begin maken met het bouwen aan weerbaarheid tegen de invloed van drugscriminaliteit. Na een pilot zou men kijken of het programma uitgebreid kan worden.

Lelystad
Ook in Lelystad is het onderwijsprogramma begonnen. Men wil met ‘Kapot Sterk’ de kinderen uit groep 7 en 8 in Lelystad Oost weerbaarder maken tegen de criminele verleidingen die men tegen kan komen in het dagelijkse leven.

Voorbeelden die genoemd / behandeld worden, zijn zaken als geld pinnen met een gestolen pinpas, op de uitkijke staan, drugs vervoeren in de rugzak of schooltas. Met het programma willen de gemeente, politie Lelystad, OM, bureau Halt en Welzijn de jongeren bewust maken van de minder aantrekkelijke kanten van (een carrière in de drugs) criminaliteit.

Contact leggen
Vaak komen de eerste contacten niet van de doorgewinterde criminelen, maar van oudere leerlingen. Vaak op dezelfde school of in de buurt. Deze oudere leerlingen gaan op zoek naar de jongere, nieuwe kinderen die ze kunnen manipuleren.

Dit kan zelfs al beginnen, met de vraag door de oudere leerling of men de pinpas of bankrekening kan gebruiken, waarvoor de jongere leerling een geldbedrag krijgt. Door het beschikbaar stellen van de bankrekening, kan de criminele organisatie geld witwassen of doorsluizen.

Lespakket
Aan het onderwijsprogramma hebben leerlingen van De Optimist en Al-Ishaan meegedaan. Middels het lespakket gaat men op bezoek bij de Officier van Justitie, bij een politieagent en bij een medewerker van bureau Halt.

Tevens werd het spel Escaperoom gedaan. Hierbij worden puzzels opgelost om te ‘ontsnappen’ aan de invloed van de criminelen. In Utrecht zijn de lessen aangevuld met discussie opdrachten, een tv-programma, film- en rollenspellen. ‘Kapot Sterk’ is ontwikkeld in opdracht van de politie. Het heeft eerst als pilot gedraaid op basisscholen in Amsterdam.

(Bronnen: Gemeente Utrecht, Veiligheids Coalitie, FlevoPost)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 22.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights