Misschien is het wel eens voorgekomen, dat tijdens een boswandeling er een buizerd opvloog. Echter hij zag er iets anders uit, dan normaal bekend is. HIj was groter, met een kleine grijsachtige kop, een langere nek en een langere staart. Mocht u deze vogel zijn tegengekomen, dan mag u van geluk spreken. Het is een wespendief, schuw, maar komt wel steeds vaker voor in Flevoland.

Wespendief
De wespendief is een middelgrote roofvogel uit de familie van de havikachtigen. Opvallend bij het dier is – anders dan bij roofvogels – dat de vogel nauwelijks kleine roofdieren, amfibieën of andere vogels eet.

Zoals de naam al aangeeft, is de voornaamste voedselbron van de vogel wespen. De wespendief eet vrijwel alleen larven, poppen en volwassen wespen. Naast bijen, hommels en zelfs honing.

Prooi zoeken
De wespendief moet soms veel moeite doen om prooi te kunnen vinden. Dit kan gebeuren door het cirkelen boven het bos of via een hoge uitkijkpost. Hierbij houdt de vogel passerende wespen en hommels in de gaten, om ze daarna te volgen.

De wespen en hommels worden gevolgd naar hun nest. Met zijn poten graaft de wespendief de wespen- of hommelnesten uit. Hierbij is de diepte niet van groot belang, daar de wespendief soms wel helemaal in de grond kan verdwijnen, al gravende.

Zomervogel
De vogel komt alleen bij betrekkelijk warm weer voor in Nederland, zodat je de wespendief een zomervogel kan noemen. Normaal gesproken is hij hier tussen het begin van mei en het begin van oktober. Daarbuiten wordt overwinterd in tropisch Afrika, ten zuiden van de Sahara.

Lijkt maar een beetje op een buizerd
Als men van een afstand kijkt, zou men kunnen zeggen dat de wespendief lijkt op de buizerd. Beiden vogels hebben een variabele tekening en kleur en ongeveer even groot. Maar ze zijn niet aan elkaar verwant, hebben een andere leefwijze en verschillende lichaamsbouw.

Zo is de staart van een wespendief langer en heeft scherpere hoeken. Tevens telt zijn staart duidelijk zichtbare dwarsbanden. Daarnaast is de kop van de wespendief smal en bij het mannetje egaal grijs van kleur. Hij heeft een opvallend groot geel oog met een zwarte pupil.

De wespendief vliegt met soepele vleugelslagen. Het dier is zo’n 60 cm lang en in Nederland zijn ‘slechts’ 450 broedparen. Dit in tegenstelling van de buizerd. Hiervan zijn er zo’n 20.000 broedparen in het land. In meerdere bossen van Het Flevo-landschap leven, broeden en jagen wespendieven in de zomer. Maar dat men er eentje zou zien, is vaak een ‘toevalstreffer’.

(Bronnen: Nieuwsbrief Het Flevo-landschap, Het Flevo-landschap) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 20.01.2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights