In 2012 heeft Natuurcafé Lelystad haar deuren voor het eerst geopend. Het Natuurcafé Lelystad is begonnen met een opstartsubsidie van 200 euro. De subsidie kwam uit het fonds Verbraken van Milieufederatie Flevoland en was bedoeld voor de zaalhuur in de Hanzeborg. Na een jaar kon men terecht in de Duurzaamheidswinkel onder de vlag van KNNV. 

Het Natuurcafé Lelystad 
Het Lelystadse Natuurcafé is een gezellige avond voor en door natuurliefhebbers. Vooral is het niet een avond waar alleen maar geluisterd wordt naar een voordracht. Per avond wordt een thema gekozen.

Iemand wordt hiervoor uitgenodigd om een inleiding te geven over het gekozen thema. De uitgenodigde persoon is iemand die veel weet over én het onderwerp én Lelystad. Normaal gesproken duurt een toelichting zo’n half uur. 

Thema-avond ‘Natuur in bermen’ 
Op vrijdag 20 januari heeft Het Natuurcafé Lelystad een thema-avond georganiseerd over ‘Natuur in bermen’. De avond wordt gehouden in de Duurzaamheidswinkel (in het voormalig postkantoor aan het Stadhuisplein). Inloop vanaf 20.00 uur. 

De inleiding wordt gehouden door Jan Marbus. Om de bermen toegankelijk te houden, maaien de wegbeheerders deze zijkanten. Tot aan de jaren 70 ging het hierbij om een netheidsbeeld, wat inhield kort en kaal. Mede door financiële overwegingen. 

Biodiversiteit 
Echter vanaf de 70’er jaren ontstond een tegengeluid. Men kwam er achter dat bermen als doorgaande natuurverbinding heel interessant en waardevol zijn. Zo wordt er momenteel gezegd dat bermen mogelijk wellicht het grootste potentiële natuurgebied in Nederland vormen.

De vraag nu is of het niet nog beter kan. Tevens of de biodiversiteit van de bermen niet vergroot kan worden. Tijdens de thema-avond is het mogelijk om voor en na de inleiding om met elkaar van gedachten te wisselen over het onderwerp en breder over de natuur in Lelystad.

(Bronnen: Natuurcafé Lelystad, FlevoPost)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 19.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights