VLISSINGEN – Volgens de regionale media geeft de oppositiepartij POV in Vlissingen aan, zich zorgen te maken over het WMO-beleid van de gemeente. Daarom roept de fractie van POV andere partijen op om samen een signaal af te geven over de structurele problemen waar inwoners tegenaan lopen. 

Wet Maatschappelijke ‘Ondersteuning’
Op de site van de gemeente Vlissingen wordt regelmatig door een raadslid een raadscolumn geplaatst. Zo stond er op 3 januari een raadscolumn van raadslid Ruud Kleefman van POV. Het raadslid gaf aan dat de fractie van POV zich erg druk maakt over de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo). 
De fractie krijgt wekelijks mails, brieven en klachten van inwoners. Deze inwoners krijgen middels systematische telefoontjes te horen dat de huishoudelijke hulp fors wordt verminderd. 
De POV-fractie meldt dat met name de senioren in de gemeente Vlissingen hiervan de dupe zijn. Bij huisbezoeken kregen de fractieleden vaak te horen dat mensen aan hun lot overgelaten voelen. Volgens POV is de uitvoering van de Wmo desastreus en zeker niet acceptabel. 

Deze week kwam de fractie met een memo, waarin ze aangaf dat er nog steeds wekelijks klachten, noodkreten en hulpvragen binnenkomen. Dit gaat nog steeds over met name huishoudelijke hulp. Inwoners die voor 1 juli recht hadden op huishoudelijke hulp via zorgaanbieders, die toen nog een contract hadden, worden gewoon gekort op het aantal uren dat ze krijgen. Mensen die zich ná die datum hebben gemeld, zijn op een wachtlijst geplaatst. Door de groeiende zorgvraag en personeelstekort zal deze lijst alleen maar langer worden.   

De regionale media kwam met een verhaal van Leendert Heijstek (75 jaar) uit Vlissingen. Deze man heeft reuma en had een aantal uren via de Wmo. Aangezien de uren ook bij deze man is verminderd, heeft hij de laatste weken het huishouden weer zelf op moeten pakken. 
Tot aan de zomer had hij 2.5 uur hulp in de huishouding maar dat is sinds kort verminderd tot de helft. En zo is meneer Heijstek niet de enige. 
De heer Heijstek heeft al 38 jaar last van reuma, maar hij probeerde het altijd allemaal zelf te doen. Maar het lopen werd steeds moeilijker, waardoor hij een scootmobiel heeft aangeschaft. De vaat deed hij met één hand op het aanrecht om zich staande te houden. Echter de klachten werden steeds erger, waardoor hij naar de gemeente ging met een vraag over hulp. Hierbij kreeg hij een indicatie voor 2.5 uur per week.  

De problemen komen door de invoering van het nieuwe beleid van de gemeente op het gebied van Wmo. Middels het nieuwe beleid van de gemeente Vlissingen wil men meer maatwerk bieden. Dat alleen maar omdat de gemeente zo’n 2 miljoen euro wil besparen. 
De gemeente heeft gemeld dat de nieuwe werkwijze wennen is voor de cliënten, maar zeker ook voor zorgaanbieders.

(Bronnen: POV Vlissingen, AD, PZC)

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek

© Khamakar News Agency / 18.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights