In Natuurpark Lelystad is otter Freekje overleden. Al enkele dagen at de otter slecht en kon nauwelijks meer lopen en daarom heeft de dierenarts besloten om otter Freekje in te laten slapen.

Otter Freekje
Voor otterbegrippen heeft Freekje een onwaarschijnlijk hoge leeftijd van 19 jaar bereikt. Meestal leven wilde otters zo’n drie tot zes jaar. Dat betekent dat otter Freekje een uitzonderlijke prestatie heeft geleverd.

Freekje is in 2004 in het Russische Novosibirsk Zoological Park geboren. Samen met haar zusje is ze naar Nederland gekomen om de Nederlandse otterpopulatie te versterken. Ze zijn door Staatsbosbeheer uitgezet.

Uitgestorven
De vorige eeuw was de otter in Nederland zowat uitgestorven. Daarom is vanaf 2002 een succesvol herintroductieproject gestart. Dit was nodig om de otter weer terug te brengen in de Nederlandse natuur.

Inmiddels zijn er al weer zo’n 500 wilde otters in ons land gespot. Hiervan zijn er zeker een aantal aanwezig in de diverse gebieden van het Flevo-landschap. Hierbij valt te denken aan de Lepelaarplassen en Natuurpark Lelystad.

Natuurpark Lelystad
Om gezondheidsredenen ging de herintroductie van Freekje niet zoals men verwacht had. Daarom werd de otter opgevangen in Natuurpark Lelystad. Freekje was altijd goed zichtbaar, speels, nieuwsgierig, actief. Een echte diva.

Daarom was ze ook een graag geziene gast in regionale en landelijke TV-items over otters. In Natuurpark Lelystad worden otters opgevangen die normaal gesproken niet kunnen overleven in de vrije natuur. In het Park zijn Europese otters te vinden. Voorlopig blijft het perk van Freekje leeg.

(Bronnen: Het Flevo-landschap, Radio Lelystad) 

Henny A.J. Kreeft
Onafhankelijke Burger Journalistiek 

© Khamakar News Agency / 13.01.2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door MonsterInsights